A román kormány jelezte, hogy érdekelt egy újabb kölcsönszerződés megkötésében, részletekről ugyanakkor még korai lenne tárgyalni, hiszen a jelenlegi megállapodás csak hónapok múlva jár le - jelentette ki Jeffrey Franks az IMF Romániáért felelős biztosa. Franks Bukarestben találkozott Emil Boc miniszterelnökkel és Traian Basescu államfővel, akik az IMF szakemberét arról biztosították, hogy a kormányátalakítás illetve a pénzügyminiszter leváltása nem befolyásolja a pénzintézet és Románia viszonyát.

A Valutaalap szakemberei októberben egy újabb felülvizsgálatra érkeznek Bukarestbe, ekkor - a 2011-es költségvetés-tervezett sarokszámainak tükrében - megkezdődhetnek az előzetes tárgyalások egy újabb kölcsönről is - tette hozzá Franks. Bár a felvenni kívánt hitel összegéről sem a kormány, sem a Valutaalap képviselője nem beszélt, a helyi sajtó úgy tudja, a kért hitelösszeg hat milliárd euró lesz.

A költségvetési deficit csökkentésére tett erőfeszítések ellenére ugyanis Romániának 2011-ben pontosan ennyi, hat milliárd eurós hiánnyal kell számolni, ami a GDP 4,4 százalékának felel meg. Emellett törlesztenie kell a hatalmasra duzzadt adósságából is. Jövőre IMF-nek még csak 280 milliót kell visszafizetni, 2012-ben azonban már 1,8 milliárd eurót. Tavaly és  idén a piacokról felvett kölcsönök jövőre esedékes kamata meghaladja a 13 milliárd eurót.

Románia a tavaly májusban kötött összesen 20 milliárd euró összértékű hitelegyezményt az IMF-el, az Európai Unióval és a Világbankkal. A Valutaalappal kötött közel 13 millió euró értékű megállapodás a jövő év tavaszán jár le. Románia eddig 10,7 milliárd eurót kapott az IMF-től, 2,5 milliárd eurót az Európai Uniótól és 300 millió eurót a Világbanktól. Ahhoz, hogy soron következő 914 millió eurós részletet is megkapja Bukarestnek az idei GDP-arányos deficitet 6,8 százalék alá kell szorítani és szeptember végéig ki kell egyenlíteni a magáncégekkel szemben felhalmozott 469,1 millió euróra rúgó adósságait.

Kérdés azonban hogy mindezt miből tudja fedezni a kormány. Az ország gazdasága ugyanis a korábbi pozitív előrejelzésekkel ellentétben meredek lejtőre került. Bár a statisztikai hivatal szerint az első negyedéves 2,6 százalékos GDP-csökkenést a második három hónapban enyhe, 0,3 százalékos növekedés követte, a júliusban életbe lépett megszorító intézkedések a második félévben várhatóan újabb GDP-csökkenést hoznak.

A pénzügyminisztérium ezért az év egészére 1,9 százalékos lemorzsolódással számol, a független szakértők viszont 2,5-3 százalékos visszaesést sem tartanak kizártnak. Miközben az ország gazdasága romokban hever, a belpolitikai viszály is mindennapossá vált Romániában, az újabb kölcsönszerződés hírére ezért tovább növelte mind a belföldi mind a nemzetközi befektetői bizalmat. A gazdasági szereplők szkeptikusak az új kormány sikerét illetően, többségük úgy véli valós reformok híján a kormány folytatatja majd elődje kilátástalan gazdaságpolitikáját.