A csatlakozási tárgyalások során összesen 35 témafejezet keretében tekintik át, milyen lépéseket kell tennie a tagságra pályázó államnak annak érdekében, hogy megfelelően átvegye a közösség által eddig elért eredményeket, a jogi előírásokat, politikai célkitűzéseket.

A pénteken megnyitott három fejezet a közlekedési politikát, a szociál- és foglalkoztatási politikát, valamint a pénzügyi ellenőrzés kérdéseit érinti. Megvitattak emellett több, korábban alacsonyabb diplomáciai szinten áttekintett témakört. Eredményesen lezárták a fogyasztó- és egészségvédelmi, valamint a kül-, biztonság- és védelempolitikai fejezetet, szót ejtettek a versenypolitika és az energiaszektor témájáról.

A mostani eszmecsere nyomán 18-ra emelkedett a 2010 júliusi tárgyaláskezdés óta megnyitott fejezetek száma, és azok közül tízet már le is zártak, ami azt jelenti, hogy Izland ezeken a területeken felkészült az EU-tagságra. A lezárás azonban a diplomácia szabályai szerint egyelőre csak ideiglenesnek tekinthető, abból az elvből kiindulva, hogy a csomagból "semmiről sem állapodtak meg véglegesen, amíg mindenről meg nem állapodtak".