A 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetésének elfogadására összehívott értekezlet hivatalosan csütörtök este kilenckor kezdődött, de a tárgyalóküldöttségek különböző csoportösszetételekben már délutántól egyeztettek a középtávú büdzséről. Ennek a kérdésnek már tavaly november végén is szenteltek egy rendkívüli EU-csúcsot, de akkor nem sikerült megállapodásra jutni.

Péntek reggel uniós tisztségviselők azt mondták, hogy nagyvonalakban - legalábbis a kiadási oldal főösszegét illetően - megállapodás született, és most már az egyes fejezetek résztételeiről folyik a vita. Olyan dokumentumtervezeteket ismertettek az újságírókkal a tanácskozás helyszínén, amelyek arról tanúskodnak, hogy a felek közel állnak a megegyezéshez.
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azonban csalódást keltőnek nevezte a lehetséges megállapodásról eddig kiszivárgott híreket. Szóvá tette, hogy a tagországok vezetői tovább nyitnák az ollót a finanszírozási kötelezettségvállalások és az ettől elmaradó tényleges kifizetések felső határa között. Ez - állapította meg - az EU-költségvetés deficitessé tételének az irányába mutat, amit ő az uniós alapszerződések értelmében nem fogadhat el.

Az EP nem jogosult újranyittatni a vitát a keretköltségvetésről, de az egész csomagról szavaznia kell majd igennel vagy nemmel. Hannes Swoboda, az EP második legnagyobb létszámú frakciójának, a szocialistáknak a vezetője úgy nyilatkozott, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint "elképzelhetetlen" az EP jóváhagyása.

Orbán bízik az egyezségben

Orbán Viktor szerint több esély van a megegyezésre, mint arra, hogy anélkül távoznak Brüsszelből az EU-országok állam-, illetve kormányfői a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetésének szentelt rendkívüli csúcstalálkozóról.

A tanácskozás péntek délelőtti szünetében magyar újságíróknak röviden nyilatkozva a miniszterelnök elmondta: ami a magyar ügyek állását illeti, nem akar előre inni a medve bőrére, "de eddig minden abba az irányba és olyan sebességgel halad, ahogy az Magyarország érdekének megfelel".

Orbán kitért arra, hogy az éjjel ő maga is kétoldalú megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökével.