Fellángolt a lengyel kormánykoalíción belüli harc a koalíció vezető ereje és az egyik törpepárt között - tudósít a fejleményekről a gazeta.pl. A pártszövetséget a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vezeti, amelyet két alig mérhető támogatottsággal rendelkező kis párt támogat. Ezek egyike a Szolidáris Lengyelország, amelynek élén Zbigniew Ziobro (képünkön) igazságügyi miniszter áll. Ziobro először tavaly ősszel veszett össze Jaroslaw Kaczynskivel, a PiS elnökével az ország tényleges vezetőjével és a PiS többi vezetőjével.

Pártja akkor nem szavazta meg a kormány állatvédelmi törvényét - nem mellesleg Kaczynski szívügyét - mert úgy vélte, hogy az túl nagy anyagi veszteséget okoz az állatokat a prémjük felhasználásáért tenyésztő vállalkozóknak. Ez a vita a szakadás szélére sodorta a koalíciót. Ezt követően az év végén Ziobro kifogásolta, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök - magyar kollégájához, Orbán Viktorhoz hasonlóan - elfogadta az uniós támogatások jogállamisági követelményekhez kötésével kapcsolatos kompromisszumot. Szerinte ezzel elárulta a lengyel szuverenitás ügyét.

Újabb ügy, újabb vita

Akkor Kaczynski a kormányfő mellé állt, így sikerült megfékeznie az igazságügyi minisztert és egyben tartani a koalíciót. A belső béke azonban nem tartott sokáig, a kis párt most az uniós klímacélok elfogadása miatt támadja Morawieckit. A kormány által elfogadott 2040-ig szóló energetikai stratégia kapcsán Ziobro egyik bizalmi embere szurkálta a miniszterelnököt ezekre vonatkozó kérdésekkel.

Azt vetik a kormányfő szemére, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos szabályok miatt nő az áram ára Lengyelországban, ahol még mindig az egyre nagyobb környezetterhelési adókkal sújtott szénerőművek állítják elő az elektromos energia négyötödét. Repkednek a számok: miközben Morawiecki szerint 700 milliárd zloty támogatást kap az ország az EU-tól szénalapú áramtermelés leváltására, a kormány is úgy számolja, hogy a teljes költség 1600 milliárd zloty lesz. Külön gond, hogy várhatóan átmenetileg több földgázra lesz szüksége Lengyelországnak, mint korábban tervezték, amit csak orosz forrásból tudnak megszerezni.

Megromlott házasság

Szakértők szerint, Ziobro támadásai nem véletlenszerűen követik egymást, hanem tudatosan igyekszik a legradikálisabb jobboldali politikusként eladni magát a lengyel választóknak. Az állandó vita arra utal, hogy már Jaroslaw Kaczynski sem tud titokban ígérni neki valamit, amiért befejezné a kormány belső bomlasztását. A marakodás egyik további tétje lehet, hogy a koronvírus-válság utáni gazdasági helyreállításnak - amelyre természetesen főként uniós támogatást fognak felhasználni -, melyik politikus, politikai erő legyen a bajnoka.

Elszállt a szén ára

A szén ára Európában először nőtt tonnánként 38 euró fölé a napokban - jelentette a Business Insider Polska. A piaci megfigyelők további áremelkedést várnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos uniós vállalások miatt. A héten a szén ára 13 százalékkal emelkedett, ami augusztus óta a legnagyobb növekedés. November eleje óta összesen körülbelül 60 százalékkal drágult a szén.