A Lufthansa német légitársaság megkapta az orosz légügyi hatóságtól a júniusra szóló engedélyeket, így rendben eljutott a célállomásra a Moszkvába és a Szentpétervárra tartó járatuk.

Az orosz fél lépésére válaszul a német szövetségi légügyi hatóság (Luftfahrt-Bundesamt) is megújította a németországi járatokat üzemeltető orosz légitársaságok útvonalengedélyeit.

QP | Quality Placement

Szerdán a szövetségi közlekedési minisztérium közölte, hogy a hatóság egyelőre nem ad engedélyt orosz légitársaságoknak németországi járatokra, mert az orosz illetékesek nem újították meg időben a Lufthansa engedélyét.

A minisztérium magyarázata szerint a kölcsönös blokád háttere az volt, hogy Oroszország a koronavírus-világjárványra hivatkozva 2020 márciusában egyoldalúan felmondta a menetrend szerinti utasszállító járatok közlekedését szabályozó megállapodást. Azóta eseti alapon, havonta kölcsönösen megújított útvonalengedélyek alapján szervezik a forgalmat, és a Lufthansa júniusi engedélyeit az orosz fél nem adta ki.

Német hírportálok szerint azért késett a Lufthansa járatüzemeltetési jogosultságainak megújítása, mert a napokban Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-járat esete miatt Fehéroroszország elkerülésére utasított európai uniós légitársaságok mind új útvonalra kérnek engedélyt az orosz légügyi hatóságnál, amely nem győzi a hirtelen megemelkedett ügyterhelést.