A fejlődő és az átalakulóban lévő országok iparának fellendülését támogatni hivatott, több mint 170 tagállamot tömörítő bécsi székhelyű szervezet szerint az ipari termelés 6,5 százalékkal volt több a világon az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban. Az átlag azonban nagy eltéréseket takar: a legnagyobb növekedés Kínában volt, 15 százalék, az Egyesült Államokban 7,1 százalékkal nőtt a kibocsátás. A feltörekvő országok némelyike is jelentős növekedést mutatott fel, Törökország például 13,8 százalékot, Mexikó 7,4 százalékot India 5,1 százalékot.

Visszaesett viszont az ipari termelés a politikai zavargások miatt Tunéziában (mínusz 7,4 százalék) és Egyiptomban (mínusz 8,9 százalék). Japánban - ahol 2,4 százalék volt a csökkenés - a földrengés és a szökőár éreztette hatását.

Európában is vegyes a kép az UNIDO szerint. A térség vezető gazdaságai - Németország, Nagy-Britannia, Franciaország - szépen teljesítettek, viszont a problémás országokban kevesebb áru került ki a gyárakból.

A legnagyobb mértékben a gépek gyártása nőtt, 15 százalékkal, az elektromos berendezéseké 12 százalékkal, a gyógyászati technikáé 11 százalékkal bővült.