Az orosz-ukrán háború kitörése ellenére Moszkva és a nyugati országok eddig azt kommunikálták, hogy az űrkutatás területén folytatják az együttműködés - írja a hvg.hu. Mármint a világűrben zajló projektekre nem lesz kihatással az Ukrajnában zajló háború vagy legalábbis nem úgy, hogy az missziókat, tudományos küldetéseket veszélyeztessen.

Az orosz médiában azonban megjelent a Futurism által bemutatott videó. A felvételt az orosz államhoz közeli RIA Novosztyi osztotta meg, vélhetően mintegy figyelmeztetésként. A felvételen azt látjuk, hogy az oroszok, mármint az orosz modul egyszerűen leválik a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), majd lényegében búcsút intenek a Föld körül keringő kutatóállomásnak.

Hogy az üzenetet pontosan miként lehet, illetve kell értelmezni, nem világos, viszont elég beszédes, hogy egy állami hírügynökség egyáltalán közzéteszi. A Nemzetközi Űrállomás a legutolsó döntések szerint 2030-ig biztosan üzemelni fog, de ha a videóban vázolt leválás megvalósul, az felrúgná ezt a forgatókönyvet.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.