A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma kétezerrel, 222 ezerre süllyedt a december 28-án zárult héten. Elemzők 225 ezres értéket vártak.

Már közel öt éve, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 4750-nel, 233 ezer 250-re nőtt, ami 2018 januárja óta a legmagasabb érték. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 5 ezerrel, 1 millió 728 ezerre kúszott fel a december 21-ével végződött héten. Közel három éve, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 7250-nel, 1 millió 711 ezer 750-re nőtt. Ez a szám is közel három éve áll kétmillió alatt.

Az utóbbi hetekben az év végi ünnepek miatt változékonyan alakult az első alkalommal benyújtott kérelmek száma, de a hosszabb távú átlagok enyhén emelkedő trendet valószínűsítenek a munkanélküliség alakulásában. Ezzel együtt a munkaerőpiacra a jelek szerint továbbra sem gyakorolt különösebb hatást a gazdaság egyes területein tapasztalható gyengülés, így a feldolgozóipar növekedésének lassulása vagy éppen az üzleti beruházások visszafogása.

QP | Quality Placement