Az M5S péntek este lezárult internetes szavazásán a résztvevők több mint 94 százaléka mondott igent a Ligával közös kormányzásra. A párt adatai szerint 44 ezren voksoltak az M5S interneten regisztrált 140 ezer tagja közül. Ez töredékrésze annak a mintegy 11 millió olasznak, aki a március 4-i parlamenti választásokon támogatta a pártot.

A Liga szombaton és vasárnap az olaszországi utcákon és tereken felállított mintegy ezer urnánál várja választóit, hogy véleményt mondjanak az 56 oldalas kormányszerződésről. Más pártok szimpatizánsai is voksolhatnak igennel vagy nemmel az M5S-Liga programjára. Felmérések szerint az olaszok többsége nem olvasta el az interneten és a sajtóban is megjelent terjedelmes kormányszerződést, annyit tud csupán, hogy az M5S és a Liga megállapodott - írta az MTI.

QP | Quality Placement

Számítások szerint az M5S-Liga program megvalósítása 170 milliárd eurós költségvetést igényelne. A fenntartásokkal szemben Luigi Di Maio, az M5S vezetője azt mondta, "a lehető legpontosabb számításokat végeztük, mindenre jut elég forrás".

A miniszterelnök személyéről a hétvégén döntenek. Sajtóinformációk szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője a belügyminisztériumot akarja magának, és a kormányfői posztot átadja az M5S-nek azzal a feltétellel, hogy nem Luigi Di Maio, hanem egy M5S választotta harmadik személy lesz a kormányfő. Mások között Giuseppe Conte jogász nevét hallani.

Luigi di Maio kijelentette, hogy a kormányt maga a program vezeti majd. A miniszterelnököt az M5S és a Liga új politikai nyelvezete is "programvégrehajtónak" nevezi.

Sergio Mattarella államfő hétfőn fogadja az M5S és a Liga küldöttségeit. Ezt az új kormány tagjainak esküje követheti. A Liga parlamenti képviselői úgy nyilatkoztak, hogy keddtől készülnek az új kormányról való bizalmi szavazásra.

A Liga vezette jobbközéphez tartozó Hajrá Olaszország (FI) elnöke, Silvio Berlusconi korábban azt mondta, pártja nem szavaz bizalmat az M5S-Liga kormánynak, de az új kormány intézkedéseit külön-külön megszavazhatja. Az utóbbi napokban azonban Berlusconi már úgy nyilatkozott, azért szurkol, hogy az M5S-Liga kormány minél előbb megbukjon.

Az M5S-Liga a 630 fős római alsó házban 347 mandátummal bír, a 315 fős felső házban 167-tel.

(Iszonyatos csata kezdődött az EU-ban)

Fotó: Pixabay