Egy kormánypárti képviselő részvételével alakult Lengyelországban a legújabb vakcinaszkeptikus szervezet, ami új szintre emeli az ott egyébként rendkívül erős koronaszkeptikus mozgalmat – derül ki a Notes from Poland cikkéből. Anna Maria Siarkowskát, a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) politikusát az sem tartotta vissza, hogy a párt egyik vezetője korábban azt mondta, a vakcinaellenes mozgalomhoz csatlakozó PiS-politikusok lemondhatnak képviselői jelölésükről a következő választásokon.

Azért álltunk össze, hogy harcoljunk a szabadságért, a jogainkért, a büszkeségünkét és fellépjünk az egészségügyi kirekesztés ellen – mondta Rafal Piech, az Egy Lengyelország névre keresztelt új mozgalomnak otthont adó Siemianowice Slaskie város polgármestere videóüzenetükben. A polgármester szintén tagja a csoportnak. Szerinte a hatóságok célja a társadalom megosztása beoltottakra és beoltatlanokra.

A csoport Andrzej Duda államfőhöz fordult azzal a kéréssel, hogy vétózza meg a kormány minden olyan akcióját, ami sérti az emberi jogokat és a szabadságot. A kormány a kötelező oltás bevezetését tervezi, amit elfogadhatatlannak tartanának, és bírálják a korábbi járványügyi korlátozó intézkedéseket is. Az ország vezetése eddig inkább ösztönzőkkel, például lottójátékkal igyekezett rávenni az embereket, hogy oltassák be magukat.

Orvosok a „lázadók” között

Ugyanakkor a PiS több vezetője, köztük mindenekelőtt Jaroslaw Kaczynski pártelnök, Lengyelország tényleges vezetője arra figyelmeztette, hogy akik visszautasítják a vakcinát, azok további korlátozásokra számíthatnak (például a nyilvános helyek felkeresésében). Piech szerint ez közvetett kényszer, ami szerinte elfogadhatatlan.

Piech és családtagjai egyébként más oltásokat nem kifogásolnak, azokat meg is kapták, csak a koronavírus-vakcinákat ellenzik, mondván: nem lehet tudni, milyen hatással járnak. Ez indíthatta az Egy Lengyelország négy orvos tagját is a belépésre. Egyikük, Zbigniew Halat volt egészségügyi miniszterhelyettes és az ország fő egészségügyi felügyelője az 1990-es években.

Lengyelország se más

Lengyelországban mint számos más országban kiterjedt vakcinaellenes mozgalmak indultak. Augusztusban több ezren csatlakoztak egy felvonuláshoz, amelyben az oltások beadása és a pandémiával kapcsolatban bevezetett korlátozások ellen tiltakoztak a résztvevők. A békés megmozdulásokon túl voltak erőszakosak is, például felgyújtották az egyik oltópontot és egy árvaházban meg akarták akadályozni a gyermekek beoltását.

Egyes megmozdulásokra már más politikusok, ezen belül a szélső jobboldaliak is rámozdultak. Egy szélsőséges politikus akasztással fenyegette meg az egészségügyi minisztert a kormány koronavírus-politikájáért. A tárcavezető védelmét meg kellett erősíteni. Erre válaszul jelentette ki a PiS parlamenti frakcióvezetője, Ryszard Tarlecki, hogy a vakcinaellenes mozgalmakhoz csatlakozó politikusaikat ejtik a következő szavazásokon.