Giuseppe Conte olasz miniszterelnök rendkívüli megbeszélést tartott a líbiai fejleményekről Enzo Moavero Milanesi külügyminiszterrel és Elisabetta Trenta védelmi miniszterrel. A találkozón részt vett Giancarlo Giorgetti, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár, a Liga olasz kormánypárt politikusa, valamint az olasz titkosszolgálatok vezetői.

A találkozón létrehozott válságkabinet a líbiai konfliktus által érintett összes olasz minisztérium rendelkezésére áll az esetleges döntések koordinálására. A válságstáb mandátuma a líbiai harcok végéig tart - adta hírül az MTI.

Giuseppe Conte telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. Az olasz miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint a római kormány folyamatosan egyeztet az Egyesült Államokkal és Franciaországgal is az észak-afrikai országban zajló eseményekről.

Az ANSA olasz hírügynökség helyszíni jelentése szerint Tripoliban és Miszráta városában tüntetés zajlott Halífa Haftar tábornok és Franciaország ellen. A megmozdulások résztvevői árulót kiáltottak Halífa tábornokra, és francia zászlót égettek el. Ehhez részben a La Repubblica olasz napilapban megjelent hírek vezettek, miszerint Haftar tábornok Párizzsal egyeztetett az offenzívája elindításáról.

A lap értesülései szerint április 4-én Halífa Haftar bizalmas emberei, köztük fia, aki első számú tanácsadójaként ismert, Párizsban titkos tárgyalásokat folytattak. A tábornok ezen a napon indította el a Tripolival szembeni támadást. A La Repubblica forrásai szerint Párizs tudott a tervezett offenzíváról. A francia kormány külügyi szóvivője pénteken tagadta a La Repubblicában megjelenteket.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes "háborús játszadozással" vádolta Franciaországot. Kijelentette, információi vannak arról, hogy Franciaország "támogatja az egyik harcoló felet" Líbiában. Hozzátette: "tanulmányozzuk a kérdést, de sajnos, nyilvánvaló jelek utalnak erre".
Halífa Haftarnak ugyanez a "küldöttsége" hétfőn Rómában találkozott Giuseppe Conte olasz kormányfővel.