A brüsszeli testület szerint ezeket a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, amennyiben ez a "vonatkozó közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges".

A platformokra vonatkozóan sem célszerű engedélyeztetési kötelezettséget előírni akkor, ha ezek csak közvetítői szerepet töltenek be a fogyasztók és a kérdéses szolgáltatásokat ténylegesen biztosító felek között - olvasható a dokumentumban. A bizottság szerint a tagállamoknak törekedniük kell rá, hogy különbséget tegyenek a szolgáltatásokat alkalmi jelleggel nyújtó magánszemélyek és a hivatásos minőségben eljáró szolgáltatók között.

Az iránymutatásban leszögezték, a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük, ugyanakkor fontosnak nevezték a megosztás alapú szolgáltatásokra vonatkozó adószabályok alkalmazásának egyszerűsítését és pontosítását.

Mint írták, a közösségi gazdaság térnyerésére az Európai Unióban működő tagállami és helyi hatóságok más és más szabályozási intézkedésekkel reagáltak, ez pedig a hagyományos és az új üzleti modell szerint működő gazdasági szereplők és a fogyasztók körében egyaránt bizonytalanságot eredményez, és gátolhatja az innovációt, a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést.

Az Európai Bizottság szerint ezért fontos lenne, hogy az unió tagállamai harmonizálják a megosztáson alapuló gazdaságra vonatkozó szabályokat.

"A közösségi gazdaság lehetőséget kínál a fogyasztók, a vállalkozók és a cégek számára, de csak akkor, ha megfelelően építjük ki. Ha engedjük, hogy az uniós egységes piac széttagolt legyen nemzeti, sőt akár helyi határok mentén, azzal Európa egésze veszíthet" - hangsúlyozta Elzbieta Bienkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos.

A közösségi gazdaság két legismertebb szereplője, a szállásokra szakosodott Airbnb, valamint az autómegosztást kínáló Uber néhány év alatt teljes iparágakat forgatott fel világszerte, és ez sok helyen kiváltotta a hagyományos gazdasági szereplők tiltakozását.