Éves szinten ugyanakkor 0,4 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom a májusi 1,9 százalékos csökkenés után. Elemzők 0,5 százalékos havi növekedésre és 1 százalékos éves csökkenésre számítottak.

Az Eurostat a korábban közöltnél gyengébb májusi felülvizsgált adatot hozott nyilvánosságra: a korábbi 1,1 százalék helyett 1,3 százalékkal csökkent májusban az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi forgalom.

A kedvező júniusi adat miatti piaci optimizmust azonban tompította, hogy a növekedés szinte egészében a németországi kiskereskedelmi forgalom bővülésének volt köszönhető. Az euróövezet legnagyobb gazdaságában 6,3 százalékkal nőtt havi szinten a forgalom, miközben Belgiumban 1,0 százalékkal, Spanyolországban pedig 0,5 százalékkal csökkent. Írországban nem változott, Portugáliában pedig 0,9 százalékkal nőtt májushoz képest a kiskereskedelmi forgalom.

Az Európai Unió egészében havi szinten 0,7 százalékkal nőtt, míg éves szinten 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Az euróövezetben az élelmiszerek és dohányipari termékek forgalma az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal emelkedett, míg a nem élelmiszeripari termékeké 1,0 százalékkal nőtt. Éves szinten rendre 0,2 százalékkal csökkent, illetve stagnált ez a mutató.

Marton van Vilet, az ING Bank elemzője szerint a magasabb élelmiszer- és energiaárak, továbbá a költségvetési megszorítások gyakorolnak nyomást a fogyasztói kiadásokra. A szakember úgy látta, hogy a második negyedév egészében 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző negyedévhez képest. Akkor 0,2 százalékkal esett a forgalom.