Oroszország legnagyobb légitársasága felfüggesztette számos pilótáját a munkavégzés alól, mert visszautasították, hogy beoltassák magukat koronavírus-betegség ellen – írta a Moscow Times a vállalat szóvivőjének bejelentésére hivatkozva. Legalább hat pilótát küldtek különböző időpontokban fizetés nélküli szabadságra. A szakszervezetek nem hagyták szó nélkül a döntést. Azzal vádolják Mihail Polubojarinov vezérigazgatót, hogy diszkriminatív intézkedést hozott.

Arra hivatkoznak, hogy az utaskísérők és a technikai háttérszemélyzet tagjai sincsenek mindannyian beoltva, ám nem kell ilyen kemény ellenintézkedéssel számolniuk. Emellett a többi orosz légitársaságnál nem lép fel a vezetőség hasonló szigorral a beoltatlan pilótákkal szemben. Az érdekvédők szerint ezzel csak azt éri el az Aeroflot vezetősége, hogy a megbüntetett dolgozók kilépnek a vállalattól. További érvként azt hozták fel, hogy az légitársaságnál, amely egyébként 2300 pilótát foglalkoztat, 84 százalékos a dolgozók átoltottsága, ami jóval nagyobb az orosz átlagnál.

Oroszországban lassan halad az oltási kampány annak ellenére, hogy többféle helyi gyártmányú vakcinából lehet választani, és van elég oltás. Eközben a delta koronavírus-variáns megjelenése nyomán nyáron felpörgött a fertőzések száma. A munkaügyi miniszter arra figyelmeztette az embereket, hogy a cégek fizetés nélküli szabadságra küldhetik a beoltatlan dolgozóikat, bár el nem bocsáthatják őket.

Moszkva helyhatósága bejelentette, hogy a 60 százalékos átoltottság elérése érdekében kötelezik a szolgáltatásokban dolgozókat a koronavírus-vakcina beadatására, majd több régió követte a főváros példáját. Ez lendületet adott az oltási kampánynak, ami azonban az utóbbi időszakban lecsenget. A 146 milliós országból 39 millióan kapták meg az oltásuk mindkét dózisát és 46 millióan az elsőt.