Barack Obama, az Egyesült Államok megválasztott elnöke főleg infrastrukturális projektekkel, útépítéssel, energiahatékony kormányzati építményekkel, iskolai felújításokkal, és egyéb környezetbarát technológiai fejlesztésekkel pörgetné föl a gazdaság motorját. Ezeken kívül adókönnyítést is tervez Obama gazdasági csapata, amelyek elsősorban a közepes és alacsonyabb jövedelmű adófizetőket érintené, a magasabb jövedelmű rétegek pedig megússzák az adóemelést.

Míg egyes, Obama gazdasági csapatával kapcsolatban álló közgazdászok akár egy ezer milliárd dolláros kétéves gazdaságélénkítési csomagot is el tudnak képzelni, az Associated Press szerint ennél sokkal valószínűbb, hogy körülbelül 850 milliárd dollár körül húzzák meg a határt.

Az utak, hidak és egyéb építmények fejlesztése mellett Obama várhatóan plusz tőkét igyekszik találni számos olyan programnak is, amelyekre elsősorban a munkanélküliség emelkedése idején nő meg az igény. Ezek között például képzési programok szerepelnek.

Obama tanácsadói a teljes politikai spektrummal fölvették a kapcsolatot a gazdaságélénkítési program fő tartalmainak kipuhatolása érdekében. A megkérdezett szakértők között volt például Lawrance B. Lindsey, George W. Bush korábbi gazdasági csúcstanácsadója, illetve Martin Feldstein, aki John McCain és Ronald Reagen csapatában is dolgozott korábban.

Feldstein egyéves, 400 milliárd dolláros költési tervről beszélt, míg Lindsey szerint a csomagnak 800 milliárd és 1000 milliárd dollár közötti nagyságúnak kellene lennie. Mellettük Mark Zandi, a Moody's Economy vezető közgazdászára is érdemes figyelni Obama támogatói szerint, aki 600 milliárdos tervet tartana szükségesnek.

Harry Reid, a szenátus demokrata többségének vezetője szerint Obama a jövő év elején fogja benyújtani élénkítő terveit, a január 20-i hivatalba lépése utáni hetekben. Egy akár 1000 milliárd dollárt is elérő állami kiadási terv ellen azonban akár komoly republikánus ellenállás is kialakulhat, amit a korábban szintén Bush-tanácsadóként működő Greg Mankiw szkepticizmusa is jelez. A fenntartások alapját az képezi, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévő adófizetők pénzéből kéne állni a bizonytalan hatású programok költségeit. Ezen kívül aggályos lehet, hogy a csomag, túlságosan nagy mérete miatt nyugtalanságot okozhat a pénzügyi piacokon, ráadásul az új gazdasági team is ragaszkodna a fiskális szigor egy szintjéhez.

Februárban a kongresszus már elfogadott egy 168 milliárd dolláros élénkítő tervet, ami egyebek mellett adóvisszatérítési, adókönnyítési terveket tartalmazott. Az új terv mellett eltörpül az a 61 milliárd dolláros intézkedési terv, amelyet a választások előtt fogadott el a képviselőház, ám a terv a republikánusok szenátusi ellenállása miatt meghiúsult.