A Napi Gazdaság cikke

Vladimir Spidla, az unió munkaügyi biztosa tegnap közölte, hogy az Európai Bizottság kész tanulmányozni és a változó világgal való szembenézéshez szükséges új intézkedéseket hozni a külföldi munkaerő alkalmazása ügyében. A munkaerő szabad áramlását ellenzők táborának tett nyilvánvaló engedmény jegyében a biztos elmondta, hogy a bizottság tanulmányok sorát rendelte meg az erre vonatkozó direktíva gyakorlati hatásáról és az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítéleteinek következményeiről. A strasbourgi bíróság döntései ugyanis sorozatban gyengítették a helyi munkások védelmét.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy jelentősen módosítanák a direktívát, de esetleg lehetővé teszik olyan értelmezését, ami kedvezőbb a hazai munkaerő számára. A legvalószínűbb, hogy valamilyen formában igyekezni fognak megakadályozni külföldieknek a hazaiaknál olcsóbban történő alkalmazását. Sokkal többet a bizottság nem tehet anélkül, hogy aláásná a munkaerő szabad vándorlásának nemzetközi szerződésekbe is foglalt alapelvét.

Bár az EUobserver híre szerint a brüsszeli bizottság hangsúlyozta, hogy nem hagyja magát kényszeríteni az alkalmazottak jogainak módosítására, nyilvánvaló válasz a változtatás kilátásba helyezése a Nagy-Britanniában az olajfinomítókban kirobbant sztrájkhullámra, amelynek résztvevői az ellen lázadtak fel, hogy külföldieket alkalmaznak, miközben ezrével küldik el az angolokat. A bizottság rámutatott arra is, hogy Nagy-Britannia hasznot húzott az eddigi szabályozásból, mert több állampolgára dolgozott kiküldöttként külföldön, mint ahány külföldi az Egyesült Királyságban.

Egyetért a munkások követeléseivel az Európai Parlament balszárnya, s a tavaszi választások után várhatólag meghatározó szerepet játszó szocialisták nem zárták ki, hogy esetleg csatlakoznak a kampányhoz.