Európa második legnagyobb autópiacán, Franciaországban új piaci részesedési rekordot ért el a plug-in elektromos járművek eladási mutatója - írja a Cleantechnica. Az új csúcs mostantól 22,9 százalék, ami kis híján éppen a kétszerese az egy évvel ezelőtt mért 11,8 százalékos részesedésnek. Az adat akkor is megsüvegelendő, ha összetett; a 22,9-es érték úgy jött ki, hogya piacon 13,14 százalékot értek le a teljesen elektromos hajtású , akkumulátoros járművek (BEV) és 9,75 százalékot tettek ehhez a plugin hibridek (PHEV).

Mindezt úgy érték el, hogy a benzines autók eladása “beesett a kútba”, a 36 százalékos mutató Franciaországban rekordalacsony értéknek számít - egy éve például majdnem 44 százalék volt. A dízelek is gyengélkednek: harmadik hónapja képtelenek elérni a 20 százalékos részarányt.

Franciaországban az autópiacon amúgy is nagy a fejetlenség, mivel a szezonális normákhoz képest 34 százalékkal kevesebb autót sikerült értékesíteni. Azok közül viszont, akik most vettek kocsit, majdnem minden negyedik vásárló az elektromos hajtásúak közül választott.