A Moody's, a Standard & Poors és a Fitch a válság kitörése óta sorozatosan kapja a bírálatokat, amiért "segítettek elhinteni a pénzügyi válság magját", amikor a legjobb osztályzatot adták olyan pénzügyi instrumentumoknak, amelyek végül gyakorlatilag értékteleneknek bizonyultak. Rosszul értékelték a helyzetet, nagyon lassan reagáltak, amiben olykor az is szerepet játszhatott, hogy a kibocsátók fizetik őket - mondta egy bankár, hozzátéve: gyorsabbak lennének a leminősítésben, ha a befektetőktől kapnák a pénzüket.

Az uniós piacfelügyeleti hatóság (ESMA) márciusban felszólította a három nagy hitelminősítőt, hogy magyarázzák meg világosabban egy-egy leminősítés hátterét. Brüsszel azt is tervezi, hogy kötelezi az ügyfeleket, bizonyos idő után cseréljenek hitelminősítőt a verseny erősítése érdekében.

Már jó ideje vannak tervek egy európai hitelminősítő létrehozatalára, hogy megtörjék a három amerikai dominanciáját. A Roland Berger könyvvizsgáló cég nemrég közölte, hogy európai pénzügyi társaságok támogatják őt egy európai hitelminősítő megalapításában.

A "három nagyot" azzal is vádolják, hogy proaktivitásukkal elmélyítik a válságot, sőt egyesek azzal is, hogy amerikai érdekeket szolgálnak Európa ellenében.

A napokban a Moody's 26 olasz bankot minősített le. "A hitelminősítő olasz lépése felelőtlen, támadás Olaszország, az olasz vállalatok és családok ellen. Ismét bebizonyosodott, hogy a hitelminősítők destabilizáló tényezők a pénzpiacon" - reagált az olasz bankárszövetség (ABI). Aggasztónak mondta az "Olaszország elleni támadást" Emma Marcegaglia, az olasz gyáriparos-szövetség (Confindustria) elnöke is.