Elengedett újabb kétszázmilliárd dollárt bevételnövelési elvárásából Barack Obama amerikai elnök válaszul arra, hogy John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke tegnap feladta az ellenzék makacs ellenállását az adóemelésekkel szemben - jelentette a Huffingtonpost.com internetes portál a birtokába került javaslatra hivatkozva. Az elnök, aki első ajánlatában 1,6 ezer milliárd, majd ezt követően 1,4 ezer milliárd dollár bevételnöveléssel számolt a jövő évi gazdasági növekedést veszélyeztető fiskális szakadék elkerülésére kidolgozott tervében, immáron csupán 1,2 ezer milliárd dollár többletbevételt tervezne a következő tíz évre. Ennek fő forrása a sokat keresők adócsökkentésének eltörlése, ám a korábbi évi 250 ezer dollár helyett immáron 400 ezerben húzná meg a magas keresetek határát.

Emellett eltörölnének számos adóleírási lehetőségét, ami az adózók 28 százalékát hozná a jelenleginél valamivel rosszabb helyzetbe. Obama szerint vissza kellene hozni az adóztatható vagyonok forgalmára kivetett adó 2009-es paramétereit. Ez azt jelentené, hogy a 3,5 millió dollár feletti ilyen ügyletekre 45 százalékos közterhet vetnének ki.

Rosszabb lesz szegénynek lenni

Boehner 800 milliárd dollár megtakarítást javasol, ezen belül 290 milliárdot remél a kamatkiadások lefaragásából, 100 milliárddal vágná meg a védelmi kiadásokat és 130 milliárdot várna attól, hogy a szociális juttatásokat emelkedését elszakítanák az inflációtól. Az utóbbi téren Obama nyitott az engedményre, azzal a megkötéssel, hogy a legrászorultabbak helyzete ne romoljon. Szintén ellenáll az elnök az állami egészségügyi rendszer (Medicare) jogosultsági korhatárának 65-ről 67 évre emelésével szemben.

Bizonyára lesz még vita azon is, hogy hagyják-e kifutni a tb-járulékok két évvel ezelőtt - válságkezelési intézkedésként - elfogadott csökkentését, amivel nőne a vállalatok tb-terhe. Sok közgazdász úgy véli, hogy a gazdaság élénkülése túl törékeny ahhoz, hogy ezt megtehessék. Obama emellett meghosszabbítaná az idén lejáró munkanélküli-járadékok fizetésének idejét és kitart amellett, hogy állami forrásokat kellene biztosítani infrastrukturális beruházásokra. Ez utóbbi célra első ajánlatában 50 milliárd dollárt javasolt.

Mikor szakadjon a plafon

Az elnök azt szeretné, ha két évre lehetővé tennék a kormánynak az államadósság-plafon túllépését. Ezzel elkerülhetnék a 2011 augusztusában lefolytatott kínos vitát, amelyben a kongresszus meg akarta kötni a kabinet kezét, kockáztatva azt is, hogy a kormány átmenetileg nem lesz képes kifizetni a közalkalmazottak bérét. Obama meghagyná a kongresszus jogát arra, hogy időről időre emelje az eladósodási plafont, ám vétójogot adna magának a törvényhozás ezen döntéseivel szemben.

Ez várhatóan túl sok lesz Boehnernek, aki legutóbbi ajánlatában az adósságlimit mindössze egyéves meghosszabbítását javasolta. Elemzők szerint azonban a lényeg nem is az, hogy az elnök engedményei nem lesznek elegendőek az ellenzéknek, hanem az, hogy Obama jelezte: még nem ment el a falig, azaz nyitott az álláspontok további kölcsönös közelítésére.