A 2007-ben indult másodlagos jelzálogpiaci válság következtében 1780 milliárd dollárt bukott a világ száz-egynlhány legnagyobb bankja, biztosítója, biztonsági cége és állami intézménye - derül ki a Bloomberg összesítéséből. Ez Magyarország éves GDP-jének közel tízszerese. A veszteségek kiegyenlítésére 1500 milliárd dollárnyi tőkét sikerült felhalmozni.

A bankok és a brókerek felelősek a veszteségek legnagyobb hányadáért, 1281,3 milliárd dollárért; a biztosítók 229,2 milliárd dollárért; az államilag támogatott (amerikai) intézmények pedig 269,5 milliárd dollárért. A bankok és brókerek ugyanakkor tekintélyes összegeket tudtak összeszedni a veszteségek finanszírozására: összesen mintegy 1193,7 milliárd dollárt. A biztosítótársaságok 148,7 milliárd dollárnyi, az államilag támogatott (amerikai) intézmények pedig 156,9 milliárd dollárnyi tőkét halmoztak fel veszteségeik finanszírozására.

A legnagyobb összeget, 151,4 milliárd dollárt a Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) vesztette el a másodlagos jelzálogpiaci válság következtében. Tekintélyes summákat bukott a Citigroup (130,4 milliárd dollár), a Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) (118,1 milliárd dollár), a Wachovia Corporation (101,9 milliárd dollár) és a Bank of America (97,6 milliárd dollár) is.

A legnagyobb tőkefelhalmozók a legnagyobb vesztesek közül kerültek ki: a Fannie Mae 99,2 milliárd dollárt gyűjtött be, a Citigroup 111,3 milliárd dollárt, a Bank of America 99,3 milliárd dollárt, ugyanakkor a Freddie Mac és a Wachovia veszteségeinél lényegesen kevesebbet, 57,7, illetve 11 milliárd dollárt.

Ami a "mérleg" negatív oldalát illeti, a veszteségekbe a Bloomberg szakértői beleszámoltak minden 2007 eleje óta felhalmozódott, nemmásodlagos-jelzálogeszköz-hitelveszteséget és -hitelleírást, valamint tőkeáttételes hitelkötelezettséget (adózás előtti értékek, kivéve, ahol a vállalat csak adózott eredményt publikált). A hitelveszteségekbe beleszámít a rossz hitelek számában (a bedőlő jelzáloghitelek számának növekedése miatt) bekövetkezett emelkedés.

A "mérleg" pozitív oldalán a 2007 júliusa óta felhalmozott tőkét számolták bele: a törzsrészvényeket, az elsőbbségi részvényeket, az alárendelt adósságot és a hibrid értékpapírokat.