Az év végére a kkv-szektor hitelállományában szép lassan tovább növelni fogja jelenlegi 3 százalék körüli piaci részesedését a Commerzbank - mondta el Kozma András, a pénzintézet vezérigazgatója.

A szakember szerint a bank 300 milliárd forint körüli mérlegfőösszege szintén tovább növekedik majd, ám az eredmény soron plusz-mínusz nulla körüli eredményt terveznek - ősszhangban az anyacég elvárásaival.

Ebben az 1-2 milliárd forintos plusz is benne van - mondta Kozma, aki szerint az első félévben üzemi szinten nagyon szép eredményt értek el (adatok nélkül), ám a romló hitelportfolió miatt jelentősen megugrott a céltartalékok állmánya.

A célszegmens középvállalatok között nincs mód portfolió alapon történő céltartalékolásra, így a Commerzbank is ragaszkodik ahhoz, minden egyes hitelállományhoz külön-külön rendelje céltartalékot, amely miatt így beláthatatlan, hogy mennyi tartalékra lesz szükség a II. félévben.

A II. félévben az első hat hónapban inaktív bankok egyre nagyobb része jelenik majd meg újra a vállalati hitelezésben - vélekedett a vezérigazgató.

Augusztus 31-vel a Commerzbank beolvasztotta a Dresdner Bank Magyarországi Fióktelepének ügyfélállományát. A döntően német nagyvállalatoknak dolgozó fióktelep néhány száz ügyféllel és 25 milliárd forintos mérlegfőösszeggel rendelkezett, Kozma szerint a két állomány összeolvasztása nem okoz majd gondot. A fióktelep engedélyét a német felügyeletnek adja majd vissza, majd végelszámolással szűnik meg.