A McDonald's Lengyelországban kivette az egyik promóciós csomagjának (OkazYEAH) kínálatából a Coca-Colát és a hozzá hasonló üdítőitalokat, mert a január 1-jétől bevezetett úgynevezett cukoradó (a hasonló magyar közteher népegészségügyi termékdíj, avagy chipsadó néven ismert) az egekbe lökte az árukat - írja a Business Insider Polska.

A cukoradó nem csupán a cukrozott, de a az édesítőszerekkel ellátott árukra is vonatkozik, azokra, amelyek egyéb "káros" összetevőket, például koffeint vagy taurint tartalmaznak. Így az energiaitalokat is érinti. A világon a harmadik legmagasabb és legszigorúbb cukoradót a lengyel kormány vezette be, aminek következtében az érintett termékek fogyasztói ára 40 százalékkal ment fel.

Ezért ezeket az üdítőket a jövőben nem lehet rendelni ezekhez a csomagokhoz a McDonald's éttermekben, helyettük sima vagy buborékos vizet lehet kérni. A gyorsétteremlánc bejelentése szerint nem az adó az egyetlen oka a cukros ütődők részleges kivezetésének, évek óta próbálják szűkíteni az egészségre károsnak tartott termékeket a kínálatukban.

A magyarországi McDonald's-hálózatot üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. a cikk kapcsán megerősítette, hogy a Coca-Cola termékek és az egyéb üdítőitalok kínálata változatlan, továbbra is az állandó éttermi választékához tartoznak, így azok továbbra is bárki által megvásárolhatóak Lengyelországban is. Tehát a korlátozás korlátozottan érvényes.