Az Amazon nettó nettó árbevétele éves összevetésben 43,6 százalékkal 125,55 milliárd dollárra emelkedett a múlt év utolsó negyedében. A profit 121 százalékkal 7,2 milliárd dollárra nőtt, ami részvényenként több mint 14 dolláros nyereségnek felel meg.

A cég eredményei meglepetést jelentenek: az elemzők 119,8 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 7,20 dollár nyereségre számítottak - írja az MTI az Amazon gyorsjelentésére hivatkozva.

QP | Quality Placement

Tavaly október-decemberben az Amazon már a harmadik egymást követő negyedévben termelt rekordnyereséget, bevételei pedig először haladták meg a százmilliárd dollárt. Az Amazon nettó árbevétele a tavalyi év egészében 2019-hez képest 37,62 százalékkal, 386 milliárd 64 millió dollárra nőtt. A nettó nyereség 21 milliárd 331 millió dollárt tett ki, ami 84 százalékkal haladja az egy évvel korábbi 11,58 milliárd dollárt. Az egy részvényre jutó higított nyereség 41,83 dollár volt, míg egy évvel korábban 23,01 dollárra rúgott.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta, azaz már tíz hónapja a fogyasztók egyre gyakrabban rendelnek az Amazonon otthoni szállításra alapvető termékeket és egészségügyi árucikkeket is. Miközben a fizikai valóságban létező üzletek jórészt hosszú hónapokra bezártak, az Amazon több mint 400 ezer új munkavállalót vett fel, hogy ki tudja elégíteni a megrendeléseket.

Az is kiderült kedden, hogy az Amazon alapítója, Jeff Bezos átadja a cég irányítását, az új vezér  Andre Jassy lesz, aki eddig a felhőszolgáltatásokért felelt.