A Renaultnak már volt hasonló együttműködése Kínában, tavaly áprilisban azonban bejelentette, hogy a gyenge értékesítési teljesítmény miatt befejezi az együttműködést a kínai Dongfeng Motor Group vállalattal.

A Renault és a Geely viszont a hétfői bejelentés szerint szándéknyilatkozatot írt alá közös vállalat létesítéséről Renault márkájú hibrid autók gyártására és értékesítésére Kínában a Geely technológiájának, terjesztési csatornáinak és gyártási hátterének felhasználásával. Az értékesítési és marketing feladatokat a Renault látná el az MTI híre szerint.

Az együttműködés részeként a Renault dél-koreai érdekeltsége, a Renault Samsung Motors Corp., valamint a Geely dél-koreai érdekeltsége, a Lynk & Co. a koreai piac számára fejleszt majd ki "környezetbarát" modelleket. A dél-koreai piacon már két évtizede gyárt és értékesít modelleket a Renault.

A Renault-Geely együttműködés kezdetben a kínai és a dél-koreai piacokra fog összpontosítani, de tevékenységét később kiterjesztené a gyorsan növekvő ázsiai piac egészére.

A Geely, a belpiaci értékesítési darabszám szerint a legnagyobb kínai autógyár számára az együttműködés előnyei a technológiai ismeretek, a beszállítói és gyártási kapacitás megosztásában, valamint a fejlesztési költségek csökkentésében rejlenek. A Renault előtt pedig az együttműködés ismét megnyitja a világ legnagyobb piacát, a kínait.