A romániai gazdaság egyre nagyobb mértékben támaszkodik a gépjárműgyártásra, amióta piacgazdaság van az országban, tavaly történt meg először, hogy a három legnagyobb exportőr mindegyikét az autóipar adta - adta hírül a Maszol.

A kivitelben 2017-hez hasonlóan az elmúlt évben is az Automobile Dacia volt az éllovas, megelőzve a Ford Romániát és a Daimler kapcsolószekrényeket gyártó szászsebesi vállalatát, a Star Assemblyt.

Az ágazat egyre nagyobb súlyát az is érzékelteti, hogy a tíz legnagyobb exportőr között nyolc autóipari cég volt. A tízes toplistán szereplő vállalatok 13,6 milliárd euró értékben exportáltak, ami meghaladta a 67,7 milliárd eurós teljes romániai kivitel 20 százalékát.

Tavaly 471 711 jármű gördült ki a mioveni-i és a craiovai autó-összeszerelő üzemekből, ennél csak hét európai országban gyártottak több autót. Az ország 2017-ben még csak tizedik volt kontinens autógyártásában.

A tendencia folytatódni fog az elkövetkező években is, mivel Mioveni-ben növelik a gyártási kapacitást, a Ford pedig újabb típus gyártását kezdi el. Szakértők szerint 2021-ben az éves termelés 650-670 ezer autó lehet.