A sztárbefektető Warren Buffett Berkshire Hathaway Inc befektetési alapja és a 3G Capital alap múlt csütörtökön jelentette be, hogy összesen 28 milliárd dollárért felvásárolja a H.J. Heinz Co. élelmiszeripar vállalatot, a Heinz ketchup gyártóját.

A Heinzért részvényenként 72,50 dollárt kínáltak, ez 20 százalékkal magasabb volt az előző napi záróárnál. A bejelentésre természetesen felszökött a társaság papírjainak árfolyama.

A hatóságok gyanúja szerint több tőzsdei spekuláns szimatot kapott, mert már a bejelentést megelőző napon feltűnően sok árfolyam-emelkedésre játszó opciós ügyletet kötöttek, és ezek révén - legalábbis papíron - 1,7 milliárd dollárt nyertek. Pénzt azonban egyelőre nem látnak, mert a SEC pénteken úgy döntött, hogy zárolja azokat a számlákat, amelyeket felhasználtak a "fölöttébb gyanús" ügyletek lebonyolításához. A számlák birtokosait egyelőre nem tudták azonosítani, mert a tranzakciókat a Goldman Sachs csoporthoz tartozó zürichi GS Bankon keresztül intézték. A Goldman Sachsot semmilyen törvénytelenséggel sem gyanúsítják, és a befektetési bank "együttműködik a vizsgálatban" a piacfelügyelettel.

A befektetők személyén kívül az után is nyomoznak a hatóságok, hogy kik szivárogtathatták ki az információt. Az érintett cégek menedzsmentjén kívül ügyvédek és bankárok is szóba jöhetnek.

Warren Buffettet igen kellemetlenül érintené, ha bebizonyosodna a hatóságok gyanúja. A Berkshire Hathaway feje kényesen ügyel ügyletei tisztaságára, két éve kétes részvényvásárlásai miatt vált meg lehetséges utódjától David Sokoltól.

A bennfentes kereskedés olyan üzletkötés, amely olyan információkon alapul, amelyeket a piac még nem ismerhet, csak bennfentes személyek.