A paradicsomszósz-gyártó kivásárlása teljesen váratlanul érte a piaci szereplőket. A két befektető cég, Warren Buffett (képünkön) Berkshire Hathaway-je, valamint a két éve a Burger Kinget kivásárló brazil 3G Capital nagyrészt készpénzből finanszírozza az üzletet, bár a JP Morgan és a Wells Fargo is hitelez, valamint a Heinz adóssága is tárgya a tranzakciónak. Buffett csupán annyival kommentálta az ügyletet, hogy "a Heinz olyan vállalat, amit szeretek, gyakran kóstoltam őket", és hozzátette, a vállalat átalakítását inkább a Burger Kinggel egyelőre kevés sikert felmutató 3G-re hagyja. A befektetők 20 százalékos prémiumot ajánlottak a ketchuprészvényekért, amit konszenzussal fogadott el a Heinz igazgatósága, a papírok 19 százalékos emelkedése pedig arra utal, hogy a piac kevéssé tartja valószínűnek, hogy a tulajdonosok vagy a hatóságok megakadályozzák az üzletet.

Kevésbé okozott meglepetést az AMR (a csődvédelem alatt álló American Airlines anyacége) és a US Airways egyesülése, hiszen az üzletet hetek óta tényként kezelték. Az új vállalat − amely a világ legnagyobb légitársasága lesz, neve viszont még nincs − 72 százaléka lesz az AMR hitelezőié, 28 százaléka pedig a US Airways részvényeseié, a vezérigazgató pedig utóbbi első embere, Doug Parker lesz. A szinergiákból 2015-ig egymilliárd dollár megtakarítást remélnek a két cég igazgatótanácsában.

Az M&A-piac mindenesetre látványosan fellendült: a Bloomberg adatai szerint jelenleg 284 milliárd dollár értékben folynak felvásárlások és egyesülések, ami az egy évvel ezelőttinél 25 százalékkal magasabb. Csak az utóbbi hetekben rengeteg hatalmas üzletet jelentettek be, például kivásárolták a Dellt, a Comcast megszerezte az NBCU maradékát, a Liberty Global pedig megvette a brit Virgin Mediát. Ez nem is meglepő, hiszen a legnagyobb vállalatok alig tudnak mit csinálni a készpénzállományukkal, és igyekeznek kihasználni az alacsony kamatlábakat − és ezzel sok pluszbevételt hoznak a pénzügyi szektornak. A gazdaság egésze szempontjából viszont kényes kérdés, hogy kedvező fejlemény-e a sok hatalmas üzlet: az egyesülések gyakran tömeges elbocsátásokkal, szinte mindig az adósságállomány megugrásával, a piac konszolidálódásával, néha pedig hatalmas üzleti kudarcokkal is végződnek.