Az Egyesült Királyságban az Ikea elindította régen várt használtbútor-visszavásárlási rendszerét, amelynek nyilvánvaló célja, hogy mérsékeljék a rövid úton a kukába kerülő termékek mennyiségét – adta hírül a BBC. Az új lehetőség hozzájárulhat ahhoz, hogy a bútoróriás 2030-ra a klímaváltozás szempontjából pozitív szaldóval tevékenykedjen. A fogyasztók vouchereket kaphatnak használt Ikea-bútoraikért, amelyek felhasználásának nincs lejárati dátuma és felhasználhatók más használt termékek vagy élelmiszerek vásárlására.

Az áruházlánc korábban kísérleti projektek segítségével próbálta kitapasztalni, az új rendszerben lévő lehetőségeket. Az Egyesült Királyságban például Edinburgh-ban és Glashow-ban, a világ más országaiban Sydneyben és Lisszabonban folytak tesztvisszavásárlások. A cégvezetés ugyan még nem kapott választ minden kérdésére, de úgy látják, elég sokat tudnak már ahhoz, hogy elindítsák az új rendszert. Ezt egyébként tavaly novemberre tervezték, de közbeszólt a pandémia.

A játékszabályok lényege, hogy az nyerheti a legtöbbet, aki a legjobban vigyáz Ikea-bútoraira. A karcolásmentes termékek értékének 50 százalékát adják vissza voucherekben, a néhány karcolást elszenvedettekének 40 százalékát, a sok karcolással sérültekének 30 százalékát. Aki élni kíván a lehetőséggel, annak az Ikea brit honlapján elérhető „papírt” kell kitöltenie. A használt termékeket az áruházak elkülönült részében fogják árusítani, illetve a Gumtree vállalat online piacterén lesznek elérhetők. Ami egyenlőre megoldatlan az az, hogy a bútorokat összeszerelt állapotban kell visszavinni, ami a nagyobbak esetén gondot jelenthet.

A magyar Ikea ezzel a szolgáltatással itthon már tavaly elindult, a korábbi bejelentés szerint pedig 2021. június 15-én Magyarországon újraindítják a bútorok második élete elnevezésű szolgáltatását. Ennek keretében bárki visszaviheti használt, de biztonságos és jó állapotban lévő bútorait az áruházakba.