A Cerberus 62 millió Deutsche Bank és 63 millió Commerzbank részvényt tart. Az előbbiből 21 milliót, az utóbbiból 25,3 milliót tervez értékesíteni a Cerberus Capital – írja a Wall Street Journal nyomán az MTI.
A két német bank hétfői piaczáráskor elért árfolyama alapján a Cerberus összesen mintegy 500 millió dollárnyi részesedéstől válik meg.

Kedden, mintegy másfél órával a frankfurti értéktőzsde nyitása után a Deutsche Bank árfolyama 1,36 százalék, a Commerzbanké 2,74 százalék mínuszban állt, A börze irányadó DAX30 indexe 1,16 százalékos erősödést jelzett.

Az amerikai befektetési alap 2017-ben szerzett részesedést a két német bankban úgy, hogy mindkettőben a tíz legnagyobb részvényes egyike lett. A Cerberusnak 3 százaléknyi tulajdonhányada van a Deutsche Bankban és 5 százaléknyi a Commerzbankban. Az ügylet lebonyolítása után a Deutsche Bankban 2 százaléknyi, a Commerzbankban 3 százaléknyi Cerberus részesedés mard.

A Cerberus tulajdonhányad-csökkentési döntése mögött az áll, hogy nem igazolódott be az a várakozása, miszerint a gyorsuló gazdasági fellendülés nyomán jelentősen emelkedik az európai bankok profitja. Az eurózóna gazdasága lassú ütemben bővült, miközben korlátozta a Deutsche Bank és a Commerzbank profitnövekedését a német pénzügyi rendszer is, amelyben a kereskedelmi bankoknak versenyezniük kell az állami bankokkal és takarékpénztárakkal, amelyek olcsóbb hiteleket kínálnak.

A Cerberus 2017 júliusában jelentette be, hogy részesedést vásárol a Commerzbankban, a német bank részvényei azóta 31 százalékkal estek, míg a Stoxx 600 Banks iparági index kevésbé, 18 százalékkal gyengült ugyanebben az időszakban. A Deutsche Bank részvényára 21 százalékot veszített 2017 novembere óta, míg a Stoxx 600 Banks mutató 14 százalékkal gyengült ugyanebben az időszakban.

A Deutsche Bank és a Commerzbank 2019-ben megpróbálta összevonni tevékenységét, de az összeolvadás kudarcot vallott.