Pénteken több száz amerikai vállalkozást ért egyszerre egy szokatlanul kifinomult kibertámadás, amely eltérítette a Kaseya nevű, Miamiban működő beszállító széles körben használt technológiakezelő szoftverét. Az egyik legnagyobb svéd élelmiszerlánc, a Coop szerint a támadás a pénztárgépek távoli frissítésére használt eszközt érintette, ami azt jelenti, hogy nem lehetett kezelni az áruk megvételét, a kasszázást és a fizetéseket.

"Egész éjjel hibaelhárítással és helyreállítással foglalkoztunk, de közöltük, hogy ma zárva kell tartanunk az üzleteket" - mondta Therese Knapp, a Coop szóvivője a svéd televíziónak a Reuters szerint. 

A TT svéd hírügynökség úgy tudja, hogy a Kaseya technológiáját a Visma Esscom svéd cég használta, amely számos vállalat szervereit és eszközeit kezeli a skandináv országban. Az állami vasúti szolgáltatások és egy gyógyszertárhálózat is fennakadásokat tapasztalt.

Peter Hultqvist védelmi miniszter a svéd televíziónak azt mondta, hogy a támadás "nagyon veszélyes", és megmutatta, hogy az üzleti és állami szerveknek javítaniuk kell felkészültségüket a kiberbűnözőkkel szemben.

"Egy másik geopolitikai helyzetben lehet, hogy kormányzati szereplők támadnának meg minket ilyen módon, hogy leállítsák a társadalmat és káoszt teremtsenek" - figyelmeztetett Hultqvist.

A pénteki támadás során a hackerek megváltoztatták a Kaseya VSA nevű eszközét, amelyet olyan cégek használnak, amelyek kisebb vállalkozások digitális szolgáltatásait kezelik. Ezután egyidejűleg titkosították e szolgáltatók ügyfeleinek fájljait, és váltságdíjat követeltek, hogy visszaállítsák a szolgáltatásokat.

Májusban az Egyesült Államok legnagyobb gázvezeték-hálózatát érte kibertámadás, amely fennakadásokat okozott a szolgáltatásban.