A CEZ adózott nyeresége tavaly 29 milliárd koronát tett ki - közölte Daniel Benes, a legnagyobb cseh energetikai csoport vezérigazgatója a Právo című lapban szerdán megjelent interjújában. 2013-ban a nyereség 35,2 milliárd korona volt. Az üzemi nyereség értéke tavaly 72 milliárd koronát tett ki - jelentette ki Benes, aki más adatokat nem közölt.

Benes felhívta a figyelmet arra, hogy az áramárak az utóbbi években csökkentek vagy stagnáltak, s erre lehet számítani a következő években is.

A lakossági energia árát azonban nemcsak ez, hanem például a megújuló energetikai források kiemelt állami támogatása is befolyásolja - mutatott rá az energetikai szakértő. Megjegyezte: éppen az említett állami támogatások következtében az áram ára nem egészen tükrözi a piaci valóságot.

A vezérigazgató elmondta: a CEZ számára kiemelt feladat, hogy a következő időszakban növelje a két atomerőmű - a dél-csehországi Temelín és a dél-morvaországi Dukovany - teljesítményét. A cég számításai szerint az új energetikai blokkokkal Temelínben és Dukovanyban 2035-2037 közötti lehet számítani.

A CEZ részvényeinek mintegy 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van, 30 százaléka magánbefektetőké.