Még június végén derült ki, hogy a belgiumi csokoládégyárban is azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte.

Akkor a belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében a június 25-e után gyártott összes csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok.

Ezt találta a hatósági vizsgálat a szalmonellás csokoládé ügyében

A The Brussels Times hírportál szerint a belga élelmiszer-biztonsági hivatal (FAVV) szerda reggel megerősítette, hogy a kelet-flandriai Wieze csokoládégyárában nemrégiben kitört szalmonellafertőzés oka egy magyarországi szójalecitin-szállítmány volt, amelyet a zsír és a víz megkötésére használnak alapanyagként - írta az MTI.

A cég belső vizsgálatának eredményét külső vizsgálat is igazolta.

Tájékoztattuk a magyar kormányt az ügyről, és most várhatóan vizsgálatot indítanak saját országukban - mondta Helene Bonte, a FAVV szóvivője a portálnak.

A FAVV az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.

Ez a vizsgálati eredmény fontos lépés a szennyeződés végső felelősségének meghatározásában, és szerepet játszik annak meghatározásában, hogy ki fedezi az incidens pénzügyi következményeit - mondta Korneel Warlop, a Barry Callebaut szóvivője.

A fogyasztóknak jelenleg nincs miért aggódniuk

Az élelmiszer-ügynökséghez eddig beérkezett információk alapján a szennyezett szójalecitin-szállítmány a Barry Callebaut gyárára korlátozódik. Nincs arra utaló jelünk, hogy más cégek is vásároltak volna belőle, vagy felhasználták volna a termékeikben - mondta Bonte.

Annak sincs jele, hogy a szennyezett termékek bekerültek volna a belga élelmiszer-ellátásba, amit a vállalat a múlt héten meg is erősített. A fogyasztóknak jelenleg nincs miért aggódniuk - mondta Bonte.

A Ferrero is így járt

Az arloni Ferrero-üzem gyártását áprilisban leállították a hatóságok szintén szalmonellabaktérium miatt, azonban a termelés július elején feltételes engedéllyel újraindulhat.