A román blue chipek mutatója 1998-ban ért el napon belül hasonló növekedést, akkor 10,7 százalékot drágultak a részvények.

A kereskedők optimizmusát a görög mentőcsomag mellett a kormány és a valutaalap között megszületett egyezmény is táplálta, mely szerint adóemelések helyett a közszférában alkalmaznak megszorításokat.

Hatalmas volt érdeklődés a befektetési alapok (SIF) részvényei iránt is, közös mutatójuk a BET-FI közel 14 százalékkal zárt magasabb szinten mint pénteken miután a múlt hét folyamán 17 százalékos veszteséget halmozott fel.

Az energetikai szektort képviselő mutató a BET-NG 8,85 százalékos pluszban zárt, a 25 likviditását tekintve legjelentősebb tőzsdén jegyzett vállalat index a BET-XT 11,6 százalékos drágulást mutatott.

A 12 millió lejt (közel 2,85 millió euró) meghaladó forgalom nagy részét a SIF-ek mellett, a bankpapírok és az energetikai szektor részvényei adták, a BRD és a Banca Transilvania (TLV) 10,4 illetve 13,4 százalékot drágultak, a csővezetékeket gyártó brassói Condmag SA (COMI) papírjai a küszöböt átlépve közel 21 százalékot emelkedtek elérve a részvényenkénti 0,76 lejes árat.

A bukaresti tőzsdén jegyzett kolozsvári Broker Cluj (BRK) kereskedőház papírjai 0,32 lejre drágultak, ami 17 százalékos növekedést jelent a pénteki záróértékhez képest.

A helyi kereskedési szabályok szerint - a BET indexhez tartozó vállalatok esetében - a 15 százalékos küszöböt napon belül előbb 25-re majd akár 40 százalékra is lehet emelni a kereslet függvényében.