Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél a szervezet immunrendszere megtámadja a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejteket, amelyek inzulint termelnek, egy olyan hormont, amely szükséges ahhoz, hogy a sejtek felszívják a glükózt a véráramból. Ezeknek a betegeknek élethosszig tartó inzulininjekciókra van szükségük az életben maradáshoz. 

Mivel a szervezeten belül nagyon sok rejtett tényező befolyásolhatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy személynek, az inzulinfüggő emberek vércukorszintje gyakran magas és alacsony. A magas vércukorszint vagy hiperglikémia hosszú távon károsítja a szerveket, míg az alacsony vércukorszint vagy hipoglikémia rövid távon rohamokat vagy halált okozhat.

A jelenlegi tanulmányban a kutatók azt akarták tesztelni, hogy egy vakcina képes-e megállítani vagy lassítani ezeknek az inzulintermelő béta-sejteknek a pusztulását.

"Tanulmányok kimutatták, hogy még a szervezet rendkívül kis mértékű inzulintermelése is rendkívül előnyös a betegek egészségére nézve" - mondta el közleményében a kutatás vezető szerzője, Johnny Ludvigsson, a svédországi Linköpingi Egyetem Biomedikai és Klinikai Tudományok Tanszékének vezető professzora. "Azoknál a cukorbetegeknél, akik természetes módon termelnek bizonyos mennyiségű inzulint, nem alakul ki olyan könnyen alacsony vércukorszint, hipoglikémia".

Ludvigsson és csapata glutaminsav-dekarboxilázból (GAD) készült vakcinát fejlesztett ki, egy olyan, a béta-sejtek felszínén megkötött fehérjéből, amely ellen sok 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember ellenanyagot képez. Az eljárás miatt a kíséreti elejárásnak így a GAD-alum nevet adták - írja a Live Science.

Az immunrendszer génjeinek bizonyos változataival, az úgynevezett humán leukocita antigén (HLA) génekkel rendelkező embereknél nagyobb a kockázata az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Több HLA-típus is növeli az autoimmun betegség kockázatát, de az egyik genetikai variáns, az úgynevezett "HLA-DR3-DQ2" a béta-sejtek felszínén lévő GAD fehérje (GAD65) egy formáját jelöli meg "célpontként" az immunrendszer számára. Ez arra készteti az immunrendszert, hogy antitesteket termeljen a fehérje ellen, és a béta-sejteket vegye célba pusztítás céljából.

A most közölt kutatási eredmények alapján a HLA-DR3-DQ2 variánssal rendelkező betegek alcsoportja a vakcina beadása után nem veszítette el olyan gyorsan az inzulintermelést, mint a többi beteg. Ez lehet az előszobája annak, hogy tovább finomítva az oltást megakadályozható legyen, hogy az immunrendszer megtámadja a béta-sejteket.

"A GAD-alummal történő kezelés ígéretes, egyszerű és biztonságos módszernek tűnik az inzulintermelés megőrzésére az 1-es típusú cukorbetegek mintegy felénél, azoknál, akiknek megfelelő a HLA-típusuk" - mondta Ludvigsson. "Ezért várjuk a nagy mintás vizsgálatok elvégzését, és reméljük, hogy ezek egy olyan gyógyszer kifejlesztéséhez vezetnek, amely megváltoztathatja az 1-es típusú cukorbetegség lefolyását" - magyarázta, hogy mik lesznek a következő lépések.

A Diabetes Care című folyóiratban május 21-én online közzétett tanulmányt a Diamyd Medical AB gyógyszergyártó vállalat - amely a vizsgálat tervezésében és adatgyűjtésében is részt vett -, a Svéd Gyermekdiabétesz Alapítvány és a Svéd Diabétesz Alapítvány finanszírozta.