Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az öt bíróból három szavazott arra, hogy meg kell semmisíteni egy alacsonyabb szintű bíróság ítéletét, amely az adatátadás felfüggesztéséről döntött.

A bírák azonban leszögezték, hogy az átadott adatokat nem használhatják fel a legnagyobb svájci pénzintézetnek számító UBS franciaországi fiókja ellen zajló büntetőeljárásban. A bank tudomásul vette a döntést, amely ellen fellebbezésnek helye nincs. A francia hatóságok korábban kaptak egy listát Németországból, amelyen a gyanú szerint olyan UBS-számlaszámok szerepelnek, amelyeken francia állampolgárok rejtették el adózatlan jövedelmeiket.

A svájci adóhatóság kész lett volna átadni a számlabirtokosok adatait Franciaországnak, de a UBS jogi útra terelte az ügyet, amelyet első fokon megnyert. Az eljárást lefolytató bíróság akkor úgy látta, nem kellően megalapozott a francia hatóságok adócsalásra vonatkozó gyanúja. Az adóhivatal azonban fellebbezett a döntés ellen.

Egy francia bíróság az év elején 4,5 milliárd eurós (több mint 1450 milliárd forintos) pénzbírsággal sújtotta a bankot adócsalás és pénzmosás miatt. Az UBS fellebbezett az ítélet ellen. Szakértők szerint a bírósági eljárás évekig elhúzódhat. A francia hatóságok szerint 2004 és 2012 között több mint 10 milliárd eurót (3250 milliárd forintot) rejtettek el az adóhivatal elől az UBS közreműködésével. A bank tagadta, hogy törvénytelenséget követett volna el.

Az UBS több hasonló ügy főszereplője. Az Egyesült Államokban 780 millió dollár (228,5 milliárd forint) büntetést szabtak ki rá azért, mert több ezer amerikai állampolgárnak nyújtott segítséget pénze elrejtéséhez, míg Németországnak 300 millió euró (97,5 milliárd forint) bírságot fizetett - írta az MTI.