Gyengülnek a közvetlen külföldi tőkebefektetések (fdi) Lengyelországban: 2018-ban 323 új projektet jelentettek be, ami 0,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - írta a Rzeczpospolita. A befektetések értéke becslések szerint 15,3 milliárd dollár, amivel a lengyelek európai országok rangsorában a harmadikról az ötödik helyre estek.

A többi kelet-közép-európai országhoz hasonlóan a lengyelek fő előnye is a dolgozók szakképzettsége, termelékenysége és motiváltsága. Ugyanakkor ez változóban van: sokszor előfordul, hogy ha van elegendő munkaerő, már nem olyan a szakképzettségük, mint amilyenre egy adott cégnek szüksége lenne.

A szakértők már felhívják a figyelmet arra, hogy a külföldi befektetők egyre rosszabbnak értékelik a gazdaságpolitikát, amely szerintük átláthatatlanná vált. Emellett gyengült a társadalmi és politikai stabilitás. A befektetők az egy évvel korábbinál rosszabbnak ítélik a lengyel gazdaság kilátásait, több mint kétszeresére nőtt azoknak a cégeknek a száma, amelyek romlásra készülnek, és felére csökkent azoké, amelyek javulást várnak.