A China Evergrande New Energy Vehicle Group péntek este megerősítette, hogy forráshiány miatt felfüggesztett egyes kifizetéseket, köztük a munkavállalói bérekét, illetve egyes beszállítói tartozásokét. A vállalat közölte, hogy tárgyal potenciális befektetőkkel bizonyos projektekről, illetve eszközök eladásáról pénzforgalmi problémáinak kezelésére - írja az MTI.

Bár az elektromos autókat gyártó leányvállalat az ingatlanfejlesztő cégcsoport kisebb eleme, likviditási gondjai árulkodóak a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő Evergrande helyzetét illetően.

A China Evergrande konglomerátum 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel. Múlt csütörtökön elmulasztotta az egyik dollárkötvénye után járó kamatok, összesen 83,5 millió dollár kifizetését, ráadásul makacsul hallgat a vállalatvezetés, így nem tudni, hogy a 30 napos türelmi idő alatt teljesíti-e kötelezettségét, vagy a külföldi befektetők hoppon maradnak és kénytelenek lesznek nagy veszteségeket elkönyvelni.

A következő nagy próbatétel a héten esedékes: szerdán egy 2024 márciusában lejáró, 9,5 százalékos kamatozású dollárkötvény után kellene 47,5 millió dollárt kifizetni a befektetőknek.

Ha a China Evergrande nem fizet a türelmi időben belül, törlesztési csődbe kerül, aminek súlyos hatásai lehetnek a kínai gazdaságra, de egyes félelmek szerint a globális pénzügyi rendszerre is.

Kyle Rodda, az IG Markets brit online brókercég elemzője szerint a a piacok már beárazták annak valószínűségét, hogy az Evergrande összeomlása globális válságot okozhat, a múlt hét elejére jellemző sokk és félelem már elmúlt. Hozzátette, a piacok immár arra készülnek, hogy a vállalat elbukik, de azt nem fogják hagyni, hogy az összeomlás súlyos kockázatokat jelentsen a kínai pénzügyi rendszerre, vagy hatása legyen a globális piacokra.

A China Evergrande hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kínai kormányzat 2017 óta egyre szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A pekingi kormány mentőövet dobhatna a vállalatnak, de elemzők ezt a lehetőséget tartják a legkevésbé valószínű forgatókönyvnek.

A JPMorgan amerikai bankház elemzői arra számítanak, hogy a kínai döntéshozók az erkölcsi kockázat csökkentését szem előtt tartva lehetővé teszik az ingatlanszektor adósságállományának leépítését, de mint hozzátették, bíznak abban, hogy "aktívan kezelik az átstrukturálást és hatékonyan fékezik a pénzügyi tovagyűrűzést".

A kínai központi bank hétfőn nettó 100 milliárd jüan (15,5 milliárd dollár) értékben ismét készpénzt juttatott a bankszektorba, miután a múlt héten január óta nem látott mértékű, nettó 320 milliárd jüan extra likviditást biztosított repo ügyeletek keretében. Ez a piacok támogatásának jeleként értékelhető.

A China Evergrande New Energy Vehicle Group 9,42 százalékos mínuszban, 2,02 hongkongi dolláron zárta a kereskedést hétfőn, míg az anyavállalat árfolyama 7,63 százalékos pluszban, 2,54 hongkongi dolláron zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!