Az Intel jelentése nyitotta a tech-szektorban a gyorsjelentési szezont, a következő három hét során az IBM, a Google és a Microsoft is nyilvánosságra hozza eredményeit. Mivel az Intel uralja a számítógépek fő alkatrészének számító processzorok piacát, eredménye egyfajta barométerként szolgál az iparág számára - írja a Bloomberg.

A második negyedév során a chipgyártó cég 2,9 milliárd dollárnyi profitot termelt, ez részvényenként 51 centet jelent, szemben az egy évvel korábbi 7 centes veszteséggel. Az elemzők a Thomson Reuters adatai szerint átlagosan 43 centes részvényenkénti nyereséget vártak. Az árbevételi adatok is jobbak lettek, 10,8 milliárd dollárt relizáltak szemben a várt 10,25 milliárddal, s az egy évvel korábbi 8,02 milliárddal.

A társaság a következő negyedévre jósolt 11,6 milliárd dolláros bevételi terve is nagyobb, mint az elemzők szerint eddig várt 10,9 milliárd dollár. A jelentés hatására az Intel részvényei 8,3, a fő rivális AMD papírjai 6,1 illetve a szoftvergyártó Microsoft részvényei 2,7 százalékot ugrottak kedden a zárás utáni kereskedésben.

A társaság vezérigazgatója, Paul Otellini szerint bár a gazdaság felépülését kezdetben a fogyasztás vezette, mára a vállalkozások is költekezésbe kezdtek, enyhítve a lassulás miatti újabb keletű félelmeket. A vállalati ügyfelek lecserélik gépparkjaikat, az olyan szolgáltatók, mint a Google és a Facebook pedig újabb szervereket rendelnek, növelve a chipek iránti keresletet.

A jelentés előtt a befektetők az iparágban felhalmozott készletek szintjétől féltek, Otellini azonban úgy nyilatkozott, ő nem aggódik e miatt.