A legfelsőbb üzemi tanács más úton is hadat üzent a GM-nek amiatt, hogy lefújta a Magna tulajdonszerzését - írja a Spiegel Online. Klaus Franz, a dolgozók fő képviselője leszögezte, nem vesznek részt az Opel szanálásában, annál inkább követelik az elmaradt kollektív béremeléseket.

Ezen felül nem hajlandók lemondani az elkövetkező években a fizetett szabadságról és karácsonyi hozzájárulásokról sem. Ehhez ugyanis csak abban az esetben járultak volna hozzá, amennyiben a Magna-Szberbank-konzorcium veszi meg a társaságot.

Franz - aki a GM döntését "fekete napnak" nevezte az Opel történetében - tart tőle, hogy a bochumi, kaiserslauterni és antwerpeni gyárakat ismét a bezárás veszélye fenyegeti. Mint fogalmazott, a GM a következőkben arra használja majd európai leányát, hogy az érintett országok és tartományok kormányzatait sarokba szorítva állami támogatást zsaroljanak ki, ezzel finanszírozva életképtelen üzleti modelljüket.

Ennek ellenére az üzemi tanács továbbra is reméli, a központi és tartományi kormányok a GM-nek is nyújtanak majd állami mentőövet, hiszen végeredményben több tízezer munkahelyről van szó.

A német központi kormányzat a GM bejelentése után a 1,5 milliárdos áthidaló hitel visszafizetésére szólította fel az amerikai autógyártót, amely a Spiegel Online információi szerint ebbe bele is egyezett.

Az új kormány gazdasági minisztere, a szabaddemokrata Rainer Brüderle a GM Opel megtartására vonatkozó döntését teljesen elfogadhatatlannak nevezte. Ez a bánásmód a dolgozókkal nyolc héttel karácsony előtt teljesen elfogadhatatlan - fogalmazott a miniszter, aki felszólította a GM vezetőségét az átstrukturálási tervek a lehető legkorábbi ismertetésére.