A Naftogaz állami gázvállalat számára 500 millió dollárnak megfelelő hrivnyát folyosítanak, hogy az ki tudja elégíteni a Gazprommal szembeni tartozásait - jelentette ki Viktor Juscsenkó meg nem nevezett bankárokkal folytatott tárgyalások után a Nemzeti Védelmi és Biztonsági Tanács ülésén.

A pénzt az Ukrán Nemzeti Bank tartalékaiból fizetik ki, így az orosz követelés teljesítése rövid távon emelni fogja az inflációs rátát Ukrajnában - idézte a bank elnökét a Bloomberg.

Ukrajna idén januárban írt alá egy 10 évre szóló szerződést Oroszországgal, amelyben megállapodtak a gázszállítás kondícióiról - ezzel ért véget a majdnem 2 hetes gázkrízis.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök már májusban jelezte, hogy félelmeik szerint Ukrajna nem fog tud tudni eleget tenni a szerződésben vállalt kötelezettségeinek. Eszerint ugyanis az ukránoknak minden hónap első 7 napjában kell fizetni az előző hónapban leszálított mennyiségért. A május eleji fizetés is veszélyben volt, ám júniusban vált egyértelművé, hogy a Naftogaz önerőből nem lesz képes fizetni a mintegy 650 millióra rúgó "gázszámlát" - Putyin pedig újra az elzárásról kezdett beszélni.