Magyarországon is elérhetők lesznek a Volvo anyacége, a Geely különböző modelljei – írja a Hvg. A legnagyobb kínai autógyártók között jegyzett Geely és az izraeli érdekeltségű Grand Automotive Central Europe képviselői november 4-én Budapesten írják alá ünnepélyesen a két cég közötti, Magyarországra, Csehországra és Szlovákiára vonatkozó disztribúciós megállapodást. Az aláírási ceremónián ott lesz Kína budapesti nagykövetségének képviselője is.

A Geely tavaly több mint 2,2 millió autót értékesített saját, illetve európai leányvállalatai révén. Még 2010-ben vásárolták fel a Fordtól a svéd Volvót, nemrég pedig 7,6 százalékos tulajdonrészt szereztek a brit Aston Martin luxusautó-gyártóban. A közelmúltban debütált Smart #1 elektromos crossover a Geely és a Mercedes vegyesvállalatának terméke, mely Geely platformra épülő modell külsején Mercedes stílusjegyek fedezhetők fel.

Nemrégiben érkezett meg Magyarországra a szintén a legnagyobb kínai autógyártók között jegyzett SAIC brit eredetű MG márkája, melynek benzines és plugin hibrid modelljeit 22 magyarországi kereskedésben lehet megvásárolni, és hamarosan a vállalat első villanyautója is megérkezik.

Érdekesség, hogy 2023-ban akár egy kínai kocsi is az Év Autója lehet Európában, a COTY 45 friss jelöltje közül ugyanis 13 kínai.