Adatvédelem megsértése miatt az osztrák Noyb civil szervezet és a Norvég Fogyasztói Tanács (NCC) még tavaly novemberben panaszt nyújtott be az LMBTQI társkereső alkalmazás, a Grindr ellen.

A panasz szerint a Grindr több száz hirdetési partnerrel osztotta meg a felhasználók személyes adataik anélkül, hogy a beleegyezésüket kérte volna - írja a Der Standard.

Az adatmegosztásról ugyanis mindenképpen tájékoztatni kellett volna a Grindr-usereket, ennek hiánya most súlyos következményekkel jár a 2009-ben induló vállalat számára.

A Grindr-t a szabályszegés miatt 6,3 millió eurónyi bírság befizetésére kötelezik, de a cég még három héten belül fellebbezhet a döntés ellen.

Az NCC azt reméli, hogy ezzel elrettenti a többi nagyvállalatot attól, hogy megsértse a felhasználók alapvető jogait.

A felhasználókat ugyanis nem tájékoztatták megfelelően: az alkalmazás nem adta meg a választási lehetőséget, hogy a teljes adatvédelmi szabályzatot vagy csak annak bizonyos részeit fogadják el - mondta a portálnak a norvég adatvédelmi hatóság, aki nyilatkozatában világossá tette, hogy a Grindr a felhasználók magánéletéhez való jogát - a megkülönböztetés veszélye miatt - is megsértette.

A mosolygós Tinder-partner mögött kiberbűnöző állhat

Legutóbb a másik ismert társkereső, a Tinder kapcsán arról írtunk, hogy azok az Iphone-tulajdonosok, akiknek a Tinder-alkalmazás le van töltve, könnyen kibertámadás áldozataivá válhatnak. 

Könnyen lehet ugyanis, hogy a támadók meggyőző hamis profilokat tesznek közzé a legitim társkereső oldalakon. Miután kapcsolatot létesítettek egy célponttal, a támadók javasolják, hogy folytassák a beszélgetést egy üzenetküldő platformon. 

Ezt követően megpróbálják rávenni a célpontot, hogy telepítsen egy hamis kriptovaluta kereskedelmi appot, majd fektessen be. Első ránézésre a megtérülési ráták nagyon jónak tűnnek, ám ha az áldozat visszakéri a pénzét vagy megpróbál hozzáférni az összeghez, ezt megtagadják tőle, a pénzt pedig elveszíti.