A ludwigshafeni székhelyű vállalat szerdán kiadott gyorsjelentésében azzal magyarázta a veszteséget, hogy annak jórésze - 819 millió euró - egy egyszeri értékleírásból származik a többségi tulajdonában álló Wintershall Dea energetikai céggel összefüggésben.

Martin Brudermüller, a BASF vezérigazgatója közölte, hogy megváltoztathatják eddigi osztalékpolitikájukat és a mérlegben szereplő eszközök értékét a koronavírus-járvány által okozott bizonytalanságokra való tekintettel. Felülvizsgálják azt a gyakorlatot, hogy minden évben emelik a részvényeseknek fizetett osztalékot, illetve azt a hosszú távú célt, hogy évi 3-4 százalékkal növeljék az alaptevékenységből származó, kiigazításokkal számított nyereséget.

QP | Quality Placement

A járvány után minden más

Jelentős a kockázat, hogy a gazdaság talpra állása és az üzleti fejlődés közép- és hosszú távon lassabb lesz, mint a koronavírus-járvány előtti időkben - mondta Brudermüller.

A BASF, amely hatezer munkahelyet szüntet meg, a gazdasági bizonytalanságokra hivatkozva nem közölt bevétel- és nyereség-előrejelzést az idénre. Csak annyit jelzett, hogy a harmadik negyedévben várhatóan nem javul jelentősen az üzemi eredmény.

A járvány miatti gyengébb kereslet következményeként a BASF kamat- és adófizetés előtti (EBIT) nyeresége éves összevetésben 77 százalékkal 226 millió euróra csökkent április-júniusban, míg értékesítési árbevétele 12 százalékkal 12,7 milliárd euróra esett.

Átszerveznek, elbocsátanak

A Magyarországon is jelenlévő BASF a világ legnagyobb vegyipari cége, széles termékválasztéka a vegyszerektől és műanyagoktól, a speciális adalékokon és mezőgazdasági termékeken át a nyersolajig és földgázig terjed. Június 30-án 117 ezer 563 embert foglalkoztatott, 1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A vállalat tavaly június végén jelentette be, hogy átalakítja szervezetét a fokozottabb ügyfélközelség, a megnövekedett versenyképesség és a jövedelmezőbb növekedés érdekében. Áramvonalasítja adminisztrációját, erősíti a szolgáltatások és a régiók szerepét, valamint egyszerűsíti az eljárásokat és a folyamatokat. A BASF az átalakítás keretében 2021 végéig világszerte mintegy 6000 munkavállalót bocsát el - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!