A brit pénzügyi felügyelet (Financial Conduct Authority, FCA) pénteken rótt ki 63,9 millió fontos (27,7 milliárd forintos) büntetést az HSBC-re, miután "súlyos hiányosságokat" talált a bank automatizált rendszereiben, amelyeket havonta több százmillió tranzakció ellenőrzésére használnak a lehetséges bűncselekmények azonosítására - írja a Guardian.

Az FCA három kulcsfontosságú hiányosságot emelt ki, amelyeket a 2010 márciusa és 2018 márciusa közötti nyolc év során tártak fel. Ezek közé tartozott annak elmulasztása, hogy milyen ellenőrzéseket használt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának azonosítására, amelyek lefedték a releváns kockázatokat, valamint a "gyenge" kockázatértékelés, amikor 2016 után frissítették őket.

Ez a bank pénzmosással kapcsolatos problémáinak sorában a legutóbbi. A HSBC-t korábban 1,2 milliárd font (520 milliárd forint) megfizetésére kötelezték az Egyesült Államokban, mert nem tudta nyomon követni a kábítószerrel kapcsolatos mexikói pénzmosási tranzakciókat, és az FCA is talált kapcsolódó hiányosságokat a vizsgálatai során.

A bankok automatizált rendszereket használnak, hogy pénzt takarítsanak meg a rendszereiken áthaladó több millió tranzakció ellenőrzésén. Az FCA azonban megállapította, hogy a HSBC rendszerei több tízezer olyan kifizetést engedtek át, amelyeket alaposabban kellett volna megvizsgálni. Például 2011-ben a HSBC rájött, hogy a rendszer automatikusan elutasította egész Wales összes ügyfelének minden gyanús tevékenységről szóló jelentését, ami azt jelentette, hogy 1780 piros zászlós jelzést nem vettek észre.

A szabályozó hatóság több olyan példát is bemutatott, amikor az HSBC nem észlelte a bűncselekményeket. Például 14 éven keresztül, 2016-ig a bank nem figyelte az ügyfélszámlákat olyan gyanús tevékenységekre, mint például a magas kockázatú országokból származó tranzakciók, a kerek számokat tartalmazó ismételt tranzakciók vagy a szokatlan kifizetési csúcsok.

Az egyik esetben egy ügyfél 81 851 font éves jövedelmet jelentett be, és létrehozott egy számlát. Alig több mint egy héttel később az ügyfél egyetlen napon öt azonos, közel 10 000 font összegű kifizetést kapott - de a HSBC nem vette észre a szabálytalanságot.

Az ügyfelet négy hónappal később letartóztatták cigarettacsempészet miatt. A HSBC azonban még a 2012-es elítélése és börtönbüntetése után sem észlelte a szokatlanul nagy összegű tranzakciók sorozatát. A bank több mint négy évvel az ügyfél elítélése után benyújtotta a gyanús tevékenységről szóló jelentést - ami hatósági előírási lett volna, de hogy azonnal kell közölni.

Egy másik esetben a HSBC elmulasztotta a riasztást, miután egy 40 000 font éves jövedelemmel rendelkező ügyfél egyetlen nap alatt nyolc kifizetés során 120 000 fontot kapott. Az ügyfelet később börtönbe zárták adócsalásért, mivel hamis építőipari vállalatokat hozott létre. A bank nem vitatta a megállapításokat, és beleegyezett, hogy a lehető leghamarabb egyezséget kössön, aminek eredményeképpen a bírság összege 91 millió fontra csökkent.

"A HSBC tranzakciókat nyomon követő rendszerei hosszú ideig nem voltak hatékonyak, annak ellenére, hogy a problémára számos alkalommal felhívták a figyelmüket. Ezek a hiányosságok elfogadhatatlanok, a bankot és a közösséget elkerülhető kockázatoknak tették ki, különösen azért, mert a helyreállítás ilyen hosszú időt vett igénybe" - kommentálta Mark Steward, az FCA végrehajtási és piacfelügyeleti igazgatója.

"Örömmel oldjuk meg ezt az ügyet, amely a HSBC pénzmosás elleni rendszereit és ellenőrzéseit érinti az Egyesült Királyságban. Mint ismeretes, a HSBC 2012-ben nagyszabású programot indított a pénzügyi bűnözés elleni ellenőrzési képességeinek javítására. A közelmúltban - amint azt az FCA is elismerte - a HSBC jelentős beruházásokat hajtott végre olyan új és piacvezető technológiákba, amelyek túlmutatnak a tranzakciók nyomon követésének hagyományos megközelítésén" - reagált a nagybank sajtóosztálya az újabb felügyeleti bírságra.

Nincs jó időszaka az HSBC-nek: legutóbb december elején kaptak bírságot egy másik ügyben. Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) büntetést az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt.