A világjárvány az élet minden területére hatással volt: átrajzolt hétköznapokat, megváltoztatta a munkához való viszonyunkat és kiszámíthatatlanná tette a jövőt. 

A tavalyi évet továbbra is a koronavírus és az azzal kapcsolatos korlátozások, utazási nehézségek, egészségügyi problémák uralták.

Az Ipsos minden évben 29 ország iparágait és beléjük vetett lakossági bizalmát vizsgálja. A legfrissebb adatokból jól látható, amellett, hogy a politika és a média iránti bizalom továbbra is rendkívül alacsony, a gyógyszergyártókba vetett hit világszerte nőtt. A kutatás emellett rámutat arra is, hogy a lakosság legfőbb elvárásai a hitelesség és a transzparencia irányába fordultak.

A média helyzete

Az emberek negyede világszerte úgy látja, hogy a média és a közösségi média nyílt és átlátható, de utóbbi vetett hit 2019 óta folyamatosan csökken. A legtöbben úgy vélik, hogy a hagyományos- és a social média platformjai ha tehetnék, kihasználnák a felhasználókat.

A politikáról és az aktuális ügyekről való pontos tájékoztatás tekintetében a legmegbízhatóbb hírforrások a hagyományosabb médiaformák (újságok, rádió, televízió), valamint az online újságok és hírportálok vagy alkalmazások, míg az egyéb digitális forrásokba vetett bizalom alacsonyabb. 

A magyarok csupán 10 százaléka tartja megbízhatónak a hazai médiát és 52 százalékuk teljesen megbízhatatlannak látja azt - ezzel a 29 ország közül a 28. helyen szerepelünk.

A médiavállalatok megbízhatóságát tekintve viszont az utolsó helyen állnak a magyarok: a válaszadók elenyésző, mindössze 9 százaléka véli megbízhatónak a médiagyártással foglalkozó cégeket és kiemelkedően sokan, a lakosság 64 százaléka egyszerűen megbízhatatlannak látja azokat.

Szinte ugyanilyen arányban látják a média helyzetét a britek is, viszont jóval nagyobb bizalmat szavaznak a romániai és a lengyelországi lakosok.

A "legpozitívabbak" a kínai, a szaúd arábiai és az indiai lakosok bizonyultak, ahol a lakosság több mint fele véli úgy, hogy a média hiteles tájékoztatást nyújt.

A kormányba vetett hit

A magyar válaszadók több mint fele, 58 százaléka kifejezetten megbízhatatlannak tartja a jelenlegi kormányt, csupán 17 százalék véli a kormányt hitelesnek és megbízhatónak. Ezzel az eredménnyel a  29-ből 17. helyen állunk.

Olyan országok látják a magyaroknál még borúsabban a helyzetet, mint Oroszország, Dél Afrika, Kolumbia vagy Nagy-Britannia. 

A magyarok lakossághoz képest valamivel nagyobb bizalmat fektetnek a kormányba Spanyolországban, Olaszországban és Németországban is.

Növekedett a bizalom az egészségügyi intézmények irányába

Dinamikus növekedés látható viszont a gyógyszeripar és az egészségügyi intézmények irányába, ugyanis a gyógyszeripari vállalatok kulcsszerepet játszottak a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében, ennek ellénére sokan bizonytalanok és átláthatatlannak tartják ezeket az intézményeket. 

Globálisan ugyanis a válaszadók 31 százaléka látja csak átláthatónak a rendszert, és 42 százalék véli úgy, hogy ha tehetnék, ezek a vállalatok kihasználnák az "átláthatatlanságot".

Ennek ellenére mégis javuló tendencia figyelhető meg: 2021-ben a megkérdezettek 31 százaléka bízott a gyógyszeripari cégekben, szemben a 2020-ban mért 25 százalékkal.

2018-ban például megelőzték a banki, az olaj- és a gázipari vállalatokat is.

Ezzel a tendenciával összhangban a megkérdezettek majdnem fele világszerte úgy látja, hogy a gyógyszeripari cégek jól végzik a munkájukat, 40 százalékuk egyenesen a legjobbnak látja azt és a válaszadók 51 százaléka szerint jól és időben reagáltak a koronavírus okozta kihívásokra is.

Az országok között ebben a kategóriában is eltérő nézetek láthatók: kifejezetten szkeptikusak a magyarok, a franciák és a németek, valamint az Egyesült Államokban élők is - írja az Ipsos.