Csütörtökön egyik napról a másikra rendkívüli módon megugrott az egynapos sürgősségi hitelek felvétele az ECB-nál.

A frankfurti intézmény adatai szerint 15 milliárd euró sürgősségi hitelt igényeltek bankok az európai pénzintézettől - a legtöbbet 2009 júniusa óta -, míg az előző napon mindössze 1,2 milliárdot. Pénteken is magas összeget, 16,009 milliárd eurót igényeltek a keretből.

A Reuters forrása szerint az írországi bankrendszer tavaly őszi összeomlásában kulcsszerepet játszó Anglo-Irish Bank és az Irish Nationwide Building Society szorult rá az egynapos sürgősségi keretre, amelyből igen drágán lehet forráshoz jutni, a bankok ezért csak végszükség esetén igényelnek belőle pénzt.

A két céget a kormány felszámolja, erre a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól (EU) kapott 85 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagról szóló szerződés kötelezi Dublint.

A hitelintézetek eszközeit értékesítik, vevő is van már, az ügyletet pedig egy héten belül végre akarják hajtani.

Az eszközök között vannak állami garancia mellett kibocsátott kötvények, amelyeket a cégek fedezetként használnak az EKB-val folytatott hitelügyletekben.

A nagyjából 15 milliárd euró értékű kötvényállomány hosszabb lejáratú kölcsönök fedezetéül szolgált, most azonban el kell adni az egészet, ezért aztán az egynapos lejáratú hitelekre álltak át - mondta a Reuters név nélkül nyilatkozó forrása, aki a hírügynökség szerint közelről ismeri a felszámolási folyamatot.