Az atomerőművet üzemeltető vállalat tájékoztatása szerint a létesítmény automatikus szabályzó rendszere eddig nem ismert okokból leállította az ország keleti, Németország közelében található nukleáris központjának működését.

Anne-Sophie Hugé, a vállalat szóvivője elmondta: a rendszer automatikusan állítja le a működést, ha bármilyen területen működési hibát észlel. Ezt követően leállították a teljes üzemet és egy szakértő csapat kezdte meg az okok vizsgálatát. "Az eset azt mutatja, hogy a biztonsági rendszer működik. Az üzem teljesen biztonságos" - mondta a szóvivő, hozzátéve: akár napokig is eltarthat, amíg az erőművet újra beindítják.

A lap információi szerint a fellépő hiba a másodlagos zónában, azaz nem a nukleáris területen lépett fel. Mivel a holland határhoz közeli doeli és a német határ közelében fekvő tihange-i reaktorokat gyakran le kell állítani biztonsági problémák miatt, a holland törvényhozók kedden elfogadott határozatukban azt kérték a holland kormánytól, hogy társuljon Németországhoz és Luxemburghoz, és kérje a belga reaktorok lekapcsolását.

A belga reaktorok miatt régóta aggódnak Hollandiában, csakúgy mint az említett szomszédos államokban, amelyek biztonsági aggályok miatt áprilisban kérvényezték a reaktorok ideiglenes lekapcsolását. A doeli erőmű 3-as és a tihange-i 2-es blokkján ugyanis még 2012-ben repedéseket találtak, amelyeket azóta is vizsgálnak a szakemberek.

A belga szövetségi nukleáris hatóság (FANC) azonban közölte, hogy a reaktorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak, és semmi sem indokolja, hogy a német és luxemburgi kéréseknek eleget tegyenek. A doeli létesítmény 40 éve működő 1-es és 2-es blokkjainak üzemidejét 10 évvel hosszabbították meg 2015-ben.