A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb felmérése szerint a megkérdezett légitársasági pénzügyi vezetők 75 százaléka (a 2017 év elejéhez képest kétszer annyi) számolt be javuló pénzügyi adatokról 2017 utolsó negyedévében.

Az idei pozitív várakozást a kereslet folyamatos emelkedésével indokolták a személy- és áruforgalom területén. A megkérdezett vezetők 86 százaléka vár több utast 2018-ra, mint amennyi 2017-ben volt, ugyanakkor 34 százalékuk a költségszint emelkedését is prognosztizálta a kerozinárak emelkedése miatt.

Az áruszállítási üzletágban érdekelt cégek vagy részlegek vezetőinek 63 százaléka nyilatkozott úgy a IATA-nak, hogy 2017-ben nőtt a kereslet a szolgáltatás iránt, és ugyanennyien várnak további bővülést 2018-ra.

Az egységköltségek emelkedéséről 38 százalékuk számolt be, 41 százalékuk pedig változatlan költségszintet mért 2017 utolsó negyedévében. Erre az évre mindössze a megkérdezettek 22 százaléka vár költségcsökkenést, főleg a hatékonyságjavító programoknak köszönhetően. A válaszadók 34 százaléka szerint az egységköltségek nőnek ebben az évben.

A IATA montreáli székhelyű kereskedelmi szervezet, amely több mint kétszáz légitársaságot tömörít.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel