A csőd szélén egyensúlyozó General Motors Corp. és Chrysler LLC újrakezdte néhány héttel ezelőtt feladott egyesülési tárgyalását - írja az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva a Wall Street Journal. A kezdeményezés az utóbbi cég többségi tulajdonosától, a Cerberus Capital Managementtől indult el, amely immáron a korábbinál nagyobb hajlandóságot mutat tulajdona egy részének feladására.

Az egyesülési tárgyalások azért szakadtak meg, mert a fúzióhoz állami pénzre lett volna szükség, továbbá kérdéses, hogyan illeszthető be a Chrysler modellpalettája a GM-ébe, amely a Chrysler a minden típusaival szemben alternatívát kínál. A fúziós fonál felvételével a Cerberus azt bizonyíthatja az amerikai kongresszusnak, hogy komolyan gondolja az iparág átszervezését. A törvényhozók ugyanis ehhez kötötték, hogy állami hitelt adjanak a két vállalatnak a csőd elkerülése érdekében, s a szenátus részben a kellő hitelesség hiánya miatt nem támogatta elegendő többséggel az ügyet.

A GM-nek és a Chryslernek 14 milliárd dollárra volna szüksége márciusig, amit immáron csak a kormánytól kaphatnak meg. Ehhez azonban bizonyítaniuk kell, hogy képesek hosszabb távon talpon maradni és visszafizetni az állami kölcsönt. Az utóbbi vállalattal kapcsolatban lényegében minden szakértő úgy véli, hogy egyedül képtelen fennmaradni.

A GM később hivatalosan cáfolta a WSJ fúziós értesülését.