A William B. Coley-díjat az alapimmunológia területén végzett kiemelkedő kutatásért annak a négy kulcsfontosságú tudósnak ítélik oda, akinek COVID-19 elleni messenger RNS (mRNS) vakcina felfedezését és kifejlesztését köszönhetjük – jelentette be a Cancer Research Institute (CRI) november 4-én, pénteken New Yorkban.

A rangos kitüntetést a Szegedi Tudományegyetem alumnája, a biokémikus Dr. Karikó Katalin, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktusa és a BioNTech alelnöke, valamint Dr. Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine professzora, továbbá a BioNTech társalapítói, Dr. Uğur Sahin és Dr. Türeci Özlem virtuális ünnepségen veszi át. 

Valószínűleg sok jelenlévőt meglep majd, hogy az az mRNS-technológia, amely a jelenlegi COVID-19 járvány idején életeket változtatott meg, évekkel ezelőtt a rák elleni küzdelemre irányuló kutatásból származik

- indokolta a szervezet díjátadó döntését Jill O'Donnell-Tormey, Ph.D., a CRI vezérigazgatója és tudományos igazgatója.

„És ami ugyanilyen fontos a betegek milliói számára, az mRNS nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében a jövőben" – olvasható a CRI sajtóközleményében. A Rákkutató Intézet (CRI) a COVID-19 elleni mRNS rendkívüli validálása után a rákellenes immunterápia és vakcinafejlesztés felgyorsulására számít.